«Πράσινο φως» για την κατασκευή γιγάντιου φράγματος στον Αμαζόνιο

0
28

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Πράσινο φως για την κατασκευή γιγάντιου υδροηλεκτρικού φράγματος του Μπέλο Μόντε έδωσαν οι αρμόδιες περιβαλλοντικές Αρχές της Βραζιλίας. Πρόκειται για ένα αμφιλεγόμενο έργο στον Αμαζόνιο, αξίας 17 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των αυτοχθόνων πληθυσμών και των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Το έργο θα υλοποιηθεί από την κοινοπραξία Norte Energia, η οποία αδειοδοτήθηκε να αποψιλώσει 238.1 εκτάρια δασικής γης, έκταση μεγαλύτερη από το Μονακό.

Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βραζιλίας, το υδροηλεκτρικό φράγμα, που θα ξεκινήσει την ηλεκτροπαραγωγή το 2015, είναι ουσιαστικής σημασίας για την παροχή ενέργειας στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη οικονομία της Βραζιλίας.

Σημειώνεται ότι οι προσπάθειες για την κατασκευή του φράγματος στον Αμαζόνιο ξεκίνησαν πριν 30 χρόνια, ωστόσο το έργο πάγωσε εξαιτίας της έντονης αντίδρασης των ιθαγενών.

Η ένταση κορυφώθηκε το 2009 όταν ομάδα αυτοχθόνων επιτέθηκε με ρόπαλα και μαχαίρια σε κυβερνητικό αξιωματούχο, αρμόδιο για την ενέργεια.

Οι επικριτές του έργου -μεταξύ των οποίων ο τραγουδιστής Sting, ο James Cameron και η περιβαλλοντική οργάνωση  Greenpeace-, καταγγέλλουν ότι το φράγμα θα καταστρέψει το φυσικό περιβάλλον του Αμαζονίου και θα επηρεάσει τη διαβίωση χιλιάδων ιθαγενών.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια