Ευρωπαϊκή Ένωση: "πονοκέφαλος" η χρηματοδότηση έργων ΑΠΕ

0
3
Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επανεξέταζει τον τρόπο χρηματοδότησης των έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μέσω της έκδοσης ενός νέου ομολόγου και της αντιμετώπισης του θέματος των επικαλυπτόμενων επιδοτήσεων.

Στις 4 Φεβρουαρίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες με “αποστολή” να “συμβιβάσουν” το στόχο της ενεργειακής κάλυψης από ΑΠΕ κατά 20% ως το 2020 με την κρίση χρέους που έχει φέρει αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, στο χείλος της χρεωκοπίας.

Ο Επίτροπος Ενέργειας της Κομισιόν Γκύντερ Έτινγκερ δήλωσε χαρακτηριστικά πως “δεν πρέπει να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας, δεν έχουμε τη μηχανή που τυπώνει χαρτονομίσματα” και κάλεσε τα μέλη της ΕΕ να εξετάσουν το πρόβλημα με φαντασία.

Τα σχέδια για εναρμόνιση των επιδοτήσεων των ΑΠΕ στην ΕΕ προκαλεί την ανησυχία των Γερμανών, όπου έχουν δοθεί γενναία ποσά για την ενίσχυση του τομέα.

Σύμφωνα με υπλογισμούς, η εναρμόνιση των επιδοτήσεων κατά μήκος της Ένωσης θα συνέβαλλε σε εξοικονόμηση 10 δισ. ευρώ ετησίως.

Τυπικά, τα μέλη της ΕΕ πριμοδοτούν τα έργα ΑΠΕ μέσω διαφόρων “εργαλείων” όπως οι ποσοστώσεις, χορηγίες, φορολογικές ελαφρύνσεις και ειδικά τιμολόγια για τους ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρισμού.

Πλέον, τίθεται εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το σχέδιο για ένα  πανευρωπαϊκό «χρηματιστήριο» των έργων ΑΠΕ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αντιδράσεις, καθώς ορισμένοι θεωρούν ένα τέτοιο πλάνο πολυέξοδο.

Οι ηγέτες της ΕΕ κάλεσαν τον Επίτροπο Ενέργειας να βρει καινοτόμες λύσεις στο ζήτημα, καθώς ορισμένα σημαντικά ενεργειακά έργα δεν πραγματοποιούνται ποτέ, διότι δεν εξυπηρετούν τους στόχους των ιδιωτικών κεφαλαίων για άμεση κερδοφορία.

Για το econews

Newslink

Σχόλια