Αρσενικό στον αέρα του Λεκανοπεδίου

1
11
Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Αρσενικό στην ατμόσφαιρα της Αθήνας ανακάλυψαν επιστήμονες που εξέτασαν για πρώτη φορά τη χημική σύσταση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων στον αέρα του Λεκανοπεδίου, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα”.

Η έρευνα πρόκειται να  δηµοσιευθεί στην επιθεώρηση πυρηνικής φυσικής «Nuclear Instruments and Methods in Physics Research» και είναι η πρώτη του είδους που διενεργείται στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως το αρσενικό, η πλέον τοξική χημική ουσία, προέρχεται από την καύση ντήζελ σε αυτοκίνητα, λεωφορεία και καυστήρες θέρμανσης.

Την έρευνα διενήργησαν ο λέκτορας Ορυκτολογίας – Ορυκτοχηµείας στο Πανεπιστήµιο Αθηνών Θανάσης Γκοντελίτσας, ο αναπληρωτής καθηγητής στο Εργαστήριο Κλιµατολογίας και Ατµοσφαιρικού Περιβάλλοντος, Παναγιώτης Νάστος και ο επίκουρος καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήµιο Αθηνών και επιστηµονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Πυρηνικής Φυσικής στον «∆ηµόκριτο», Θεόδωρος Μερτζιµέκης.

Ενδεικτικό της ποιότητας του αέρα στο Λεκανοπέδιο είναι ότι τα δείγματα συνέλεχθησαν από λόφους της Αθήνας κατά τη διάρκεια ημερών όπου η ατμόσφαιρα ήταν πεντακάθαρα, χωρίς ανέμους και μεταφορά σκόνης.

Η εν λόγω έρευνα έρχεται ταυτόχρονα με εκείνη που έδειξε ότι η Αθήνα είναι μια από τις πλέον ρυπογόνες πόλεις του κόσμου, όσον αφορά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Για το econews

Newlink

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΕΤΟ ΚΑΙ ΛΥΠΗΡΟ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΦΕΡΕΙ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ . ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΧΑΜΗΛΟΥ ΘΕΙΟΥ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟ ΔΙΑΤΕΙΘΕΤΕ . ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥ . Η ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣΥΝΗ ΜΑΣ , Η ΜΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΤΩΝ ΤΟΣΟ ΚΑΛΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΜΑΣ, ΦΤΑΙΕΙ .

Comments are closed.