Η Tenesol κατασκευάζει το φωτοβολταϊκό σύστημα 7 MWp σε 188 αγροτικά κτίρια

0
7

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η Tenesol, ο παγκόσμιος πάροχος ηλιακής ενέργειας και ιδιοκτησία των ενεργειακών κολοσσών TOTAL και EDF, ολοκλήρωσε ένα φωτοβολταϊκό σύστημα αξίας 34 εκατομμυρίων ευρώ σε στέγες 188 αγροτικών κτιρίων ιδιοκτησίας 109 αγροτών. Το ετοιμοπαράδοτο σύστημα βρίσκεται στη Ségala-Limargue, στη νοτιοδυτική Γαλλία, και αποτελεί τρανό παράδειγμα του οικονομικού οφέλους που έχει η φωτοβολταϊκή τεχνολογία τόσο για τους ιδιοκτήτες κτιρίων όσο και για την περιοχή. Το σύστημα αυτό είναι το αποτέλεσμα της 18μηνης συνεργασίας μεταξύ του Sicaseli, ενός αγροτικού συνεταιρισμού, και της Tenesol. Με ισχύ 6.9 MWp, η εγκατάσταση αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα συλλογικά έργα ενέργειας στη Γαλλία.

Το ετοιμοπαράδοτο σύστημα οροφής καλύπτει επιφάνεια 52.500 m2 και ενσωματώνει 31.000 προηγμένες φωτοβολταϊκές μονάδες Tenesol, οι οποίες κατασκευάστηκαν στο εργοστάσιο της εταιρείας που βρίσκεται στην κοντινή Τουλούζη. Το σύστημα έχει τη δυνατότητα παραγωγής 7,2 MWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως – ισοδυναμεί με την ετήσια κατανάλωση περίπου 2.000 κατοικιών – με αναμενόμενα ετήσια κέρδη περί τα 1,2 εκατομμύρια ευρώ για 20 χρόνια.

Αγρότες και ηλιακή ενέργεια
Ο αγροτικός συνεταιρισμός Sicaseli βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της γαλλικής περιοχής του Lot. Ο οργανισμός, ο οποίος αριθμεί περισσότερα από 560 μέλη, έχει δεσμευτεί για την αγροτική ανάπτυξη και τη διατήρηση της μορφολογίας του τοπίου. Η εγκατάσταση μιας μεγάλης κατασκευής ηλιακής ενέργειας ταίριαζε απόλυτα με τους στόχους του συνεταιρισμού.

Η μελέτη σκοπιμότητας που διεξήγαγε ο Sicaseli με θέμα την ηλιακή ενέργεια διήρκησε αρκετούς μήνες με τη συμμετοχή 10 εταιρειών ηλιακής ενέργειας που υπέβαλαν προσφορές για το νέο έργο. Η Tenesol κέρδισε τη σύμβαση λόγω του μεγέθους της, της δραστηριοποίησής της στον τομέα εδώ και πολλά χρόνια, της εκτενούς εμπειρίας της και των κερδοφόρων φωτοβολταϊκών πλαισίων υψηλής ποιότητας που παρέχει. Το γεγονός ότι η Tenesol είναι η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία φωτοβολταϊκών στη Γαλλία έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο για την επιλογή της, καθώς προσέφερε προφανή περιβαλλοντικά οφέλη όσον αφορά τη μεταφορά των ηλιακών πλαισίων στο χώρο του έργου.

Δοκιμές
Έχοντας κερδίσει τη σύμβαση, η Tenesol ανέλαβε την εκτενή αξιολόγηση της περιοχής όσον αφορά το δυναμικό της για τα φωτοβολταϊκά. Η εταιρεία παρουσίασε τα ευρήματά της στα μέλη του Sicaseli και η ανταπόκριση ήταν ενθουσιώδης. Περί τους 270 αγρότες υποστήριξαν την ιδέα και αφού αξιολογήθηκαν τα κτίρια για την καταλληλότητά τους για ένα φωτοβολταϊκό σύστημα, οι 109 εξ αυτών συμφώνησαν να συμμετάσχουν.

Με την πλήρωση των κανονισμών τεχνικής, νομικής, οικονομικής και πολεοδομικής φύσης, δόθηκε στην Tenesol η έγκριση να ξεκινήσουν οι εργασίες. Η εταιρεία, στη συνέχεια, πραγματοποίησε έναν τεχνικό έλεγχο σκοπιμότητας σε καθένα από τα 188 κτίρια για να διασφαλιστεί η καταλληλότητά τους και να οριστούν τα σωστά υλικά για την κατασκευή κάθε φωτοβολταϊκής εγκατάστασης. Η κατασκευή ξεκίνησε το Σεπτέμβρη του 2009.

Ισχυρή κατασκευή
Καθένα από τα 188 κτίρια είναι διαφορετικό και με διαφορετικές, ιδιαίτερες προκλήσεις. Στα περισσότερα κτίρια, η υπάρχουσα κάλυψη οροφής αφαιρέθηκε και ενισχύθηκε η κατασκευή υποστήριξης πριν από την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος. Ο μέσος όρος του χρόνου κατασκευής για ένα σύστημα 300m2 ήταν μία εβδομάδα. Οποιαδήποτε χρονική στιγμή εκτελούνταν εργασίες σε 25 διαφορετικά κτίρια από υπαλλήλους της Tenesol και του Sicaseli. Τα συστήματα σχεδιάστηκαν προσεκτικά ώστε να ενσωματώνονται με τον περιβάλλοντα χώρο και να «δένουν» με το φυσικό κάλλος της περιοχής των Πυρηναίων (Midi-Pyrenées). Η πρώτη εγκατάσταση συνδέθηκε με το τοπικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας το Δεκέμβριο του 2009.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια