Αρκτικός Ωκεανός: η τήξη των πάγων απειλή για τη ναυσιπλοία

0
52

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Η τήξη των πάγων στον Αρκτικό Ωκεανό δημιουργεί κινδύνους στη ναυσιπλοία.

Μεγάλα κομμάτια από παγόβουνα επιπλέουν στα νερά του, απειλώντας με σοβαρούς κινδύνους τα παραπλέοντα πλοία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», στη διάσκεψη που έγινε στο Τρόμσο της Νορβηγίας, εξετάσθηκε η αλληλεπίδραση του παγετού, του ωκεανού και της ατμόσφαιρας και αξιολογήθηκαν τα οικοσυστήματα των ψαριών και της αλιείας, οι κοινωνικοοικονομικές προοπτικές της περιοχής και τα προβλήματα των πληθυσμών της περιοχής .

Αυτό που τονίσθηκε στη διάσκεψη, ήταν πως οι κλιματικές αλλαγές εκδηλώνονται με ταχείς ρυθμούς και «το γεγονός πως δεν υπήρξε ακόμη κάποιο ναυάγιο δεν πρέπει να αποδοθεί σε ναυτικές δεξιότητες, αλλά σε καθαρή τύχη», επισήμανε σε ομιλία του Αμερικανός ωκεανογράφος.

Η αλλαγή της εικόνας της περιοχής θα έχει θετικές επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο, καθώς διελεύσεις που ήταν μέχρι στιγμής αδύνατες, τώρα θα είναι εφικτές.

Ο Βερίγγειος Πορθμός θα γίνει ενα κομβικό σημείο διέλευσης και χρειάζεται να ρυθμιστεί το πλαίσιο ναυσιπλοίας.

Ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Γιόνας Στέρε δήλωσε ότι«απαιτείται ένας νέος δεσμευτικός Πολικός Κώδικας».

Ο Κώδικας μεταξύ των άλλων θα περιλαμβάνει και ναυπηγικές προδιαγραφές προκειμένου τα πλοία να αντιστέκονται καλύτερα στην πρόσκρουση με παγόβουνα, να έχουν πιο σύγχρονο εξοπλισμό και να ακολουθούν τους κατάλληλους νόμους ναυσιπλοΐας.

Επίσης, οι εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου θα πρέπει να τεθούν στο πλαίσιο νέων κανόνων και απαιτείται στενή συνεργασία τόσο ανάμεσα στις χώρες-μέλη του Αρκτικού Συμβουλίου, όσο και του Αρκτικού Συμβουλίου με την ΕΕ.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια