Δάνεια 1 δισ. ευρώ για φωτοβολταϊκά και ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών

0
15

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

«Πράσινα» δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ αναμένεται να χορηγήσουν φέτος οι τράπεζες για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων και για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Το Έθνος, τα τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια «αγορά που αναπτύσσεται, εν αντιθέσει με άλλες που ακολουθούν φθίνουσα πορεία».

Από το 1 δισ. ευρώ που θα «κυκλοφορήσει» στην αγορά, εκτιμάται ότι τα 500 εκατ. ευρώ θα είναι χορηγήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ” οίκον», το οποίο θα αρχίσει να «τρέχει» από τον Φεβρουάριο.

Επίσης, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ανοδικά κινούνται οι αιτήσεις για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε ταράτσες -με παράλληλες συμβάσεις για την πώληση του παραγόμενου ρεύματος στη ΔΕΗ. Το μέσο ύψος των συγκεκριμένων δανείων διαμορφώνεται στα 35.000 με 40.000 ευρώ και είναι 25ετούς διάρκειας με επιτόκιο στα επίπεδα του 6%.

Επιπλέον, με αφορμή το πιστοποιητικό ενεργειακής κατάστασης των κτιρίων, οι τράπεζες αναμένουν ζήτηση για επισκευαστικά δάνεια.

Οι καταναλωτές στρέφονται στα «πράσινα» δάνεια, σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τα εισοδήματά τους. Για παράδειγμα, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στην ταράτσα του σπιτιού μπορεί να αποφέρει πρόσθετο ετήσιο έσοδο μέχρι 7.500 ευρώ.

«Πράσινα» δάνεια, με επιτόκια ανάλογα με αυτά των στεγαστικών, προσφέρουν οι τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Alpha, Eurobank, Τράπεζα Κύπρου, Emporiki, Αγροτική και Marfin Egnatia.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια