Οι αρχαιολόγοι στηρίζουν Μπιρμπίλη για τις περιοχές Natura

0
5

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Την υποστήριξη του στις προσπάθειες της Υπουργού Περιβάλλοντος, κ. Τίνας Μπιρμπίλη, για τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης στις περιοχές NATURA, εκφράζει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Αρχαιολόγων επισημαίνει ότι «η κίνηση αυτή του ΥΠΕΚΑ στοχεύει στη διάσωση των υπολειμμάτων του ελληνικού τοπίου που τραυματίστηκε ανεπανόρθωτα από την εκτός σχεδίου άναρχη δόμηση».

«Η καταστροφική πολιτική όλων των μεταπολεμικών κυβερνήσεων που ταύτισε στη συνείδηση των πολιτών την έννοια της ιδιοκτησίας γης με την εν δυνάμει οικοπεδοποίησή της, αναιρώντας οποιαδήποτε άλλη χρήση, αγροτική, κτηνοτροφική ή δασική, είχε ολέθριες συνέπειες για την εικόνα της ελληνικής υπαίθρου», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

«Η ανερυθρίαστη στάση κατά της προτεινόμενης νομοθετικής ρύθμισης από μέλη του Εθνικού Κοινοβουλίου όλων των πολιτικών αποχρώσεων αναδεικνύει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την αδυναμία του ελλαδικού πολιτικού συστήματος ακόμη και την ύστατη ώρα της κρίσης να αποστασιοποιηθεί από το ρουσφέτι και την πολιτική πατρωνία».

«Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, αισθανόμενος ότι η ρύθμιση αποτελεί εν μέρει δικαίωση της σθεναρής στάσης των μελών του που, παρά τις γλίσχρες αμοιβές τους και τις απειλές, υπερασπίζονται επί χρόνια την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της χώρας, επιθυμεί να ενώσει τη φωνή του με οργανώσεις, φορείς, πολίτες και πνευματικούς ανθρώπους που συμμερίζονται τις ίδιες αγωνίες, στηρίζοντας την προσπάθεια του ΥΠΕΚΑ που έχει και την υποστήριξη του προέδρου της κυβέρνησης».

«Θεωρούμε μάλιστα ότι η συζήτηση που έχει ξεκινήσει στην ελληνική κοινωνία για την προστασία του τοπίου αποτελεί την καλύτερη αφορμή για την περαιτέρω ανάληψη πρωτοβουλιών προστασίας της ελληνικής υπαίθρου, όπως η πλήρης κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, η άμεση θεσμοθέτηση προστατευόμενων περιοχών αρχαιολογικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος που εκκρεμεί αδικαιολογήτως για δεκαετίες, η θεσμοθέτηση των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων, η καθιέρωση όρων δόμησης και χρήσεων γης σε μικρούς οικισμούς, η πάταξη της διαφθοράς σε πολεοδομικές και δασικές υπηρεσίες, η συγκρότηση Φορέα Κατεδάφισης Αυθαιρέτων, η αποκατάσταση παλαιών λατομείων και η ουσιαστική προστασία των περιοχών φυσικού κάλλους», καταλήγει η ανακοίνωση.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια