ΒP και Rosneft συμφώνησαν για εξορύξεις στην Αρκτική – Οι αντιδράσεις

0
5

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η ΒΡ είναι έτοιμη για τη μεγάλη επιστροφή, μετά την πρωτοφανή περιβαλλοντική καταστροφή που προκάλεσε η ανατίναξη της εξέδρας εξορύξεων, Deepwater Horizon, στον Κόλπο του Μεξικού.
Ο πετρελαϊκός κολοσσός σύνηψε συμφωνία με την υπό κρατικό έλεγχο ρωσική εταιρεία Rosneft για την εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αρκτική.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Rosneft θα αποκτήσει το 5% της βρετανικής εταιρείας.

Η συμφωνία υπεγράφη στο Λονδίνο από το διευθυντή της Rosneft Ιγκόρ Σέχιν και το γενικό διευθυντή της ΒΡ Μπομπ Ντάντλεϊ, παρουσία του Βρετανού υπουργού Ενέργειας Κρις Χιουν.

Ο πρόεδρος της Rosneft Έντουαρντ Κουνταϊνάτοφ δήλωσε πως η συμφωνία “υπογραμμίζει τη μακροπρόθεσμη στρατηγική και συνεργασία (της εταιρείας του) με τον μεγαλύτερο παραγωγό υδρογονανθράκων παγκοσμίως” και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Rosneft θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί την εμπειρία και την τεχνογνωσία της ΒΡ.

Σημειώνεται πως η Ρωσία ήδη λειτουργεί τον πρώτο πετρελαιαγωγό της προς την Κίνα, με ημερήσιες εξαγωγές της τάξης των 300.000 βαρελιών.

H συμφωνία προκάλεσε τις αντιδράσεις οικολογικών οργανώσεων με τον Τσάρλι Κρόνικ της Greenpeace να δηλώνει ότι “η ΒΡ εξαγόρασε την πρόσβασή της στον Αρκτικό Κύκλο από την πίσω πόρτα”, ενώ πρόσθεσε πως “η Αρκτική είναι ο πιο ευαίσθητος βιότοπος στον κόσμο για να γίνονται εξορύξεις και οι εταιρείες δεν επιδεικνύουν καμμία περιβαλλοντική ευθύνη”.

Τέλος, αναλυτές μεταφράζουν τη συμφωνία ΒΡ-Rosneft ως ένα ακόμα επεισόδιο στoν ανταγωνισμό Αμερικής Ρωσίας, καθώς οι ΗΠΑ είχαν επιβάλλει αυστηρότατες κυρώσεις στη ΒΡ μετά τα γεγονότα στον Κόλπο του Μεξικού.

Για το econews

Newslink

Σχόλια