Ρεκόρ απώλειας πάγου στη Γροιλανδία το 2010

0
7

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Μελέτη Αμερικανών επιστημόνων αναφέρει ότι η απώλεια πάγου στη Γροιλανδία ξεπέρασε κάθε ρεκόρ το 2010, εντείνοντας τις ανησυχίες για άνοδο της στάθμης της θάλασσας, σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP.

Η εν λόγω μελέτη δημοσιεύθηκε μια ημέρα μετά, από την ανακοίνωση του ΟΗΕ ότι το 2010 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής.

Η απορροή από το λιώσιμο του πάγου και του χιονιού στη Γροιλανδία το 2010, ξεπέρασε περισσότερο από δύο φορές τη μέση ετήσια απώλεια κατά τη διάρκεια των προηγούμενων τριών δεκαετιών.

Η εν λόγω μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental Research Letters.

Οι επιστήμονες βασίστηκαν στα στοιχεία που έχουν συλλέξει από μια μακροχρόνια έρευνα και από δορυφορικά δεδομένα για το λιώσιμο του χιονιού και των πάγων.

Αν οι πάγοι στη Γροιλανδία έλιωναν τότε η στάθμη των ωκεανών θα ανέβαινε περίπου 7 μέτρα.

Αυτό δεν αναμένεται να συμβεί τους επόμενους αιώνες.

Η νέα μελέτη όμως υποστηρίζει ότι το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία θα συμβάλλουν στην προβλεπόμενη άνοδο της στάθμης των θαλασσών μέχρι το τέλος του αιώνα.

Ο επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων, Marko Tedesco δήλωσε ότι η απορροή από το λιώσιμο του χιονιού και του πάγου το 2010, έφτασε τους 530 γιγατόνους.

Ενώ την περίοδο 1958-2009 ήταν 274 γιγατόνοι.

Τα τελευταία 30 χρόνια οι πάγοι λιώνουν με πιο γρήγορους ρυθμούς, πρόσθεσε ο Tedesco.

Στη Γροιλανδία οι θερμοκρασίες που σημειώθηκαν το καλοκαίρι ήταν 3 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό.

Η πρωτεύουσα Nuuk είχε τη θερμότερη άνοιξη και το θερμότερο καλοκαίρι από τότε που άρχισαν οι μετρήσεις το 1873, τόνισε ο Tedesco.

Το 2010 ήταν η θερμότερη χρονιά σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας του ΟΗΕ.

Επίσης, στη μελέτη αναφέρεται ότι η έκταση στην οποία παρατηρείται απώλεια πάγου επεκτείνεται κατά 17.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα το χρόνο.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια