Οι συμφωνίες για τα δάση δεν μπορούν να σώσουν τα δέντρα

0
30

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Οι παγκόσμιες συμφωνίες για την προστασία των δασών δεν είναι πολύ αποτελεσματικές γιατί δεν πολεμούν την πηγή του προβλήματος όπως η αυξανόμενη ζήτηση για βιοκαύσιμα και καλλιεργήσιμες εκτάσεις για την παραγωγή τροφίμων.

Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα της Διεθνούς Ένωσης Οργανισμών Δασικής Έρευνας (IUFRO), στην οποία συμμετείχαν 60 διεθνείς εμπειρογνώμονες.

Με την Αφρική και τη νότια Αμερική να χάνουν 7,4 εκατομμύρια εκτάρια δάσους κάθε χρόνο, η IUFRO επισημαίνει ότι τα Ηνωμένα Έθνη και οι κυβερνήσεις χρειάζονται δραστικές αλλαγές σε ό,τι αφορά τις πολιτικές τους.

Ειδικότερα, στην έκθεση που συνέταξαν οι διεθνείς εμπειρογνώμονες τονίζουν ότι δίδεται μεγάλη έμφαση στο γεγονός ότι τα δάση αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, του αερίου που ευθύνεται κατά βάση για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν άλλοι σημαντικοί τομείς που δεν αναλύονται.

«Αν συνεχίσουμε να περιφρονούμε τις επιπτώσεις που έχουν στα δάση τομείς όπως η γεωργία και η ενέργεια, οι διεθνείς προσπάθειες για τη μείωση του ρυθμού αποψίλωσης των δασών και την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής είναι καταδικασμένες», προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Ακόμα και η πρόσφατη πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για τη Μείωση της Αποψίλωσης στις Αναπτυσσόμενες Χώρες (REDD), έχει δεχτεί έντονη κριτική γιατί προάγει μια «μοναδική παγκόσμια λύση».

Αντίθετα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η πρωτοβουλία REDD θα έπρεπε να επικεντρωθεί στην ενίσχυση των εθνικών και περιφερειακών προσπαθειών για τη διάσωση των δασών που κινδυνεύουν.

«Αν δεν υπάρξει παγκόσμια συνεργασία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της παγκόσμιας κατανάλωσης, συμπεριλαμβανομένης της αυξανόμενης ζήτησης για τροφή και βιοκαύσιμα, η πρωτοβουλία REDD δεν θα καταφέρει να εμποδίσει την περιβαλλοντική υποβάθμιση, ενώ θα εντείνει το πρόβλημα της φτώχειας», προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια