Φωτοβολταϊκό πάρκο 200 MW ανακοίνωσε ο Παπανδρέου στην Κοζάνη

0
17
Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 200 μεγαβάτ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από την Κοζάνη.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως το έργο θα καταστήσει την Κοζάνη και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας σε πιλοτικό κέντρο στην πράσινη καθαρή ανάπτυξη.

Το πάρκο θα στηθεί σε έκταση 6.000 στρεµµάτων ανενεργών ορυχείων της ∆ΕΗ, θα είναι συνολικής ισχύος 200 Μεγαβάτ και θα έχει κόστος περίπου 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το έργο θα υλοποιηθεί σε ορίζοντα διετίας από την έναρξη του.

Στελέχη της ΔΕΗ επισημαίνουν ότι ανεπίσημα έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον για το έργο από τρεις εταιρείες διεθνούς προέλευσης.

Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσμο, μέχρι στιγμής, λειτουργεί στο Οντάριο του Καναδά και έχει ισχύ 97 MW.

Η επένδυση είναι ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, θα αξιοποιήσει μια έκταση 5.300 στρεμμάτων, εξαντλημένου ορυχείου στο λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, θα απασχολήσει συνολικά 550 άτομα, θα δημιουργήσει 200 νέες θέσεις εργασίας, θα μειώσει κατά 300.000 τόνους τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά έτος στην ατμόσφαιρα και θα καλύψει ηλεκτρική κατανάλωση 55.000 νοικοκυριών.

Στην ίδια περιοχή θα λειτουργήσει παράλληλα και εργοστάσιο παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κοζάνη δεν έλλειψαν οι διαμαρτυρίες με τους καταστηματάρχες να διαμαρτύρονται για την απαγόρευση του καπνίσματος, τους κατοίκους του Βελβεντού για τη συνένωση με τα Σέρβια. Επίσης πορείες πραγματοποίησαν φοιτητές και εργαζόμενοι στη ΔΕΗ.

Σχόλια