«Στοπ» στις καταδύσεις για την προστασία των κοραλλιών

0
29

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Οι Αρχές της Ταϋλάνδης αποφάσισαν να κλείσουν δεκάδες σημεία κατάδυσης στη Θάλασσα Andaman, καθώς τα μισά από τα 150.000 στρέμματα κοραλλιογενών υφάλων, έχουν υποστεί λεύκανση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η λεύκανση είναι η χειρότερη «επιδημία» που μαστίζει τα κοράλλια, πάνω από μια δεκαετία.

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι απειλούνται από τη λεύκανση λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας της θάλασσας, η οποία οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

«Θα μελετήσουμε την αιτία και τις επιπτώσεις και θα προσπαθήσουμε να βρούμε ένα τρόπο για την αποκατάσταση τους», δήλωσε ο Sunan Arunnopparat  διευθυντής της Υπηρεσίας Εθνικών Πάρκων.

Επίσης, τόνισε ότι θα απαγορευτούν οι καταδύσεις σε 7 Εθνικά Πάρκα της χώρας.

«Αυτό είναι μέρος των προσπαθειών μας για την αποκατάσταση των κοραλλιών», πρόσθεσε ο Sunan Arunnopparat.

Ο Arunnopparat  αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία για το μέγεθος της ζημιάς που έχουν υποστεί τα κοράλλια.

Για άγνωστο χρονικό διάστημα θα κλείσουν τα σημεία κατάδυσης, όπου το 80% των κοραλλιογενών υφάλων «μαστίζονται» από τη λεύκανση, τόνισε ο ίδιος.

Η λεύκανση των κοραλλιών που προκαλείται από την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, έχει πλήξει πολλούς υφάλους και σε άλλες περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας.

Στα ανοιχτά της περιοχής Aceh της Ινδονησίας το 80% ορισμένων ειδών των κοραλλιών πέθαναν το χρονικό διάστημα από το Μάιο έως τον Αύγουστο.

Πέρυσι, από τον Απρίλιο μέχρι τα τέλη Μάιου στη Θάλασσα Andaman σημειώθηκε μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας.

Ο Sunan Arunnopparat τόνισε ότι ένα μεγάλο μέρος του φαινομένου, οφείλεται στον ανεξέλεγκτο τουρισμό, στην αγκυροβόληση σκαφών στους υφάλους και στο βάδισμα πάνω στα κοράλλια.

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι γνωστοί για τη σημαντική θαλάσσια βιοποικιλότητα τους, αφού αποτελούν «πηγή ζωής», καθώς εμφανίζονται περισσότερα είδη, σε σχέση με τα υπόλοιπα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια