Τίνα Μπιρμπίλη: τι είπε για φωτοβολταϊκά και δόμηση σε περιοχές Natura

0
9

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Συνεντεύξεις στους ραδιοσταθμούς «Στο Κόκκινο», Σκάι και Flash παραχώρησε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.

Μεταξύ άλλων η κα. Μπιρμπίλη αναφέρθηκε στο θέμα της δόμησης σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως Natura που έχει προκαλέσει έντονες εσωκομματικές τριβές στο κυβερνόν κόμμα, αλλά και στις αιτήσεις των αγροτών για φωτοβολταϊκά και την ικανότητα του υπάρχοντος δικτύου να τις εξυπηρετήσει.

Αναφερόμενη στη δόμηση στις περιοχές Natura, η υπουργός υποστήριξε πως το πρόβλημα δεν είναι τα τέσσερα στρέμματα, αλλά οι κατατμήσεις των οικοπέδων: «Εδώ το πρόβλημα δεν είναι για τα τέσσερα στρέμματα. Το πρόβλημα είναι οι παρεκκλίσεις και οι κατατμήσεις. Σήμερα κάποιος που έχει τέσσερα στρέμματα μπορεί να κατατμήσει και τελικά να χτίσει στα 850 τετραγωνικά μέτρα. Αυτό είναι το πρόβλημα που έχει καταστρέψει την ελληνική ύπαιθρο και το περιβάλλον. Οι κατατμήσεις και οι αποκλίσεις είναι λοιπόν το μεγάλο πρόβλημα» είπε η κα. Μπιρμπίλη.

Πρόσθεσε δε ότι αν εφαρμόζονταν τα τέσσερα στρέμματα, ανεξαρτήτως Natura, «θα είχαμε καταστρέψει το περιβάλλον μας».

Όσον αφορά στο ζήτημα των φωτοβολταϊκών υπογράμμισε ότι είχε προειδοποιήσει τους αγρότες ότι τα φωτοβολταϊκά «δεν είναι μια επιδότηση όπως ήταν παλαιότερα το βαμβάκι και ούτε είναι η κότα που γεννάει τα χρυσά αυγά».

Για αυτό το λόγο το υπουργείο έβαλε «πλαφόν τόσο για τους αγρότες όσο και για τους ιδιώτες επενδυτές».

Τέλος, αναφερόμενη στην ικανότητα του δικτύου να απορροφήσει την ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά, υποστήριξε πως το πρόβλημα υπάρχει «το πρόβλημα επικεντρώνεται σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές του δικτύου, όχι ολόκληρους νομούς, όχι ολόκληρες περιοχές, σε πολύ συγκεκριμένες γραμμές του δικτύου χαμηλής και μέσης τάσης, για τις οποίες υπάρχει μια ομάδα εργασίας, από τα δύο Υπουργεία, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τη ΔΕΗ, και τις τοπικές ΔΕΗ, ώστε να δούμε πώς μπορούμε να βρούμε λύση, ώστε κάποιος αγρότης ο οποίος έχει ήδη υποβάλλει αίτηση, να μην έχει πρόβλημα».

Για το econews

Newslink

Σχόλια