Κερατέα: και οι αρχαιολόγοι κατά του ΧΥΤΥ

0
2

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εξέφρασε την έντονη αντίθεση του για την κατασκευή του ΧΥΤΥ Κερατέας , σε απόσταση αναπνοής από τον αρχαιολογικό χώρο του Οβριόκαστρου, κάνοντας λόγο για παράβαση του αρχαιολογικού νόμου και αλλοίωση της φυσιογνωμίας του ιστορικού και αρχαιολογικού τοπίου της Λαυρεωτικής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση η χωροθέτηση του ΧΥΤΥ δεν θα επιφέρει μόνο πλήγμα στη μνημειακή κληρονομιά του τόπου μας, αλλά και γενικότερα στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, η προστασία του οποίου αποτελεί συνταγματική υποχρέωση του Κράτους (άρθρο 24 του Συντάγματος).

Ο λόφος του Οβριοκάστρου βρίσκεται εντός των ορίων της κηρύξεως της Λαυρεωτικής «ως αρχαιολογικού χώρου, Ιστορικού Τόπου και Τοπίου ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους»(με ΦΕΚ του 1980).

Για την πιο αποτελεσματική προστασία των αρχαιοτήτων του Οβριουκάστρου έχει θεσμοθετηθεί ζώνη Α΄αδόμητη απολύτου προστασίας.

Ο υπό κατασκευή ΧΥΤΥ προγραμματίζεται να λειτουργήσει σε απόσταση 300 μέτρων από τα όρια της θεσμοθετημένης αδόμητης ζώνης (ΦΕΚ 1070/29-12-1995) και σε άμεση οπτική με τον αρχαιολογικό χώρο.

Σχόλια