Η ρύπανση μειώνει την ορατότητα και αυξάνει τους θανάτους

0
4

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η ορατότητα στο Χονγκ Κονγκ έχει περιοριστεί πάρα πολύ τα τελευταία 50 χρόνια εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η κατάσταση είναι τέτοια που ανάλογα με τα επίπεδα ορατότητας οι γιατροί είναι σε θέση να υπολογίσουν το ποσοστό θνησιμότητας.

Μια συνηθισμένη ημέρα η ορατότητα στο Χονγκ Κονγκ δεν ξεπερνά τα 12,6 χιλιόμετρα, ενώ σε άλλες πόλεις όπως το Παρίσι, το Βερολίνο και το Βανκούβερ, η ορατότητα φτάνει και τα 25 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ μελέτησαν κυβερνητικά στοιχεία για την ορατότητα και τα ποσοστά θνησιμότητας την περίοδο 1996 – 2006.

Όπως διαπίστωσαν, τις ημέρες που το τοπίο ήταν εξαιρετικά θολό, με την ορατότητα να πέφτει κάτω από τα 8 χιλιόμετρα, ο αριθμός των νεκρών αυξανόταν. Πιο συγκεκριμένα, για κάθε 6,5 χιλιόμετρα μειωμένης ορατότητας, το ποσοστό των μη ατυχηματικών θανάτων αυξανόταν κατά 1,13%. Κύρια αιτία τα καρδιακά και αναπνευστικά νοσήματα.

Οι «επιπλέον» αυτοί θάνατοι ανέρχονταν σε 1.200 ετησίως για την τριετία 2007 – 2010.

Η μειωμένη ορατότητα οφείλεται στη συγκέντρωση ρυπαντών όπως τα αιωρούμενα σωματίδια και το διοξείδιο του αζώτου.

Σημειώνεται ότι ενώ σε πόλεις όπως το Βανκούβερ τα αιωρούμενα σωματίδια δεν ξεπερνούν τα 12 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, στο Χονγκ Κονγκ υπερβαίνουν κατά πολύ τα 80 μικρογραμμάρια.

«Όσο μεγαλύτερες είναι οι συγκεντρώσεις ρυπαντών, τόσο χαμηλότερη είναι η ορατότητα», δήλωσε ο δρ. Anthony Hedley, καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Παράλληλα προσέθεσε ότι ακόμα και η μικρή έκθεση σε τέτοιους ρυπαντές είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τα άτομα που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια