Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στον Ζωολογικό Κήπο Τρικάλων

0
22

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Μετά από καταγγελίες πολιτών για την κατάσταση του Ζωολογικού Κήπου στα Τρίκαλα, την έλλειψη προσωπικού, κτηνιατρικής φροντίδας και κατάλληλης διατροφής, στελέχη του  Αρκτούρου πραγματοποίησαν επιτόπια επίσκεψη.

Παρά την πρόσφατη ανανέωση των χώρων φιλοξενίας των ζώων, ο Ζωολογικός Κήπος των Τρικάλων σύμφωνα με τον Αρκτούρο χρειάζεται άμεσα ριζική αναδιάρθρωση και αλλαγή της φιλοσοφίας, της μορφής και λειτουργίας του.

Πάγια θέση του Αρκτούρου με βάση την εμπειρία του στα αιχμάλωτα άγρια ζώα, είναι να μην χρησιμοποιούνται τα ζώα ως θεάματα ή αντικείμενα ψυχαγωγίας.

Κανένας στόχος περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης δεν επιτυγχάνεται και δεν προκύπτει από την επίδειξη αιχμάλωτων ζώων.

Η κατάργηση των Ζωολογικών Κήπων ή κατ΄ελάχιστον η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας για τη λειτουργία τους είναι το ζητούμενο του Αρκτούρου.

Στο πλαίσιο της 20ετούς ενασχόλησής του με τα άγρια ζώα σε αιχμαλωσία και των διεθνών συνεργασιών του με την ίδια ατζέντα (END CAP, IBA) Ειδικό Υπόμνημα με θέμα «Άγρια αιχμάλωτα Ζώα στην Ελλάδα» και σχετικά με τη διαχείριση αιχμάλωτων άγριων ζώων, μορφές αιχμαλωσίας τους στην Ελλάδα, το νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα και την Ευρώπη καθώς και προτάσεις θα κατατεθεί την προσεχή Τετάρτη από τον Αρκτούρο στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Το πρωί της Τρίτης ο διευθυντής του Αρκτούρου, κ. Λάζαρος Γεωργιάδης συναντήθηκε με τον δήμαρχο Τρικκαίων, κ. Χρήστο Λάππα για να συζητήσουν το θέμα της ομαλής λειτουργίας του Ζωολογικού Κήπου αλλά και να προτείνει επίσημα τη λειτουργία του Ζωολογικού Κήπου Τρικάλων ως Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιχμάλωτων Άγριων Ζώων που εντοπίζονται από τις Αρχές και κατάσχονται λόγω της παράνομης μεταφοράς τους.

Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, δεν υπάρχει ανάλογος χώρος που να εξυπηρετεί αυτή την ανάγκη, πλην των 2 ειδικών Καταφυγίων του Αρκτύρου όπου όμως σε φυσικό βιότοπο εξασφαλίζονται οι συνθήκες φυσικής και ομαλής διαβίωσης αιχμάλωτων αρκούδων και λύκων.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια