Δόμηση σε περιοχές Natura: τι πρότεινε η Μπιρμπίλη – Η αντίδραση των βουλευτών

0
4
Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Συμβιβαστική λύση για να καμφθούν οι αντιρρήσεις των δέκα περίπου βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την οικοδόμηση σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί Natura, παρουσίασε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Κοινοβουλευτικού Τομέα Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.

Αναλυτικότερα, η κα. Μπιρμπίλη πρότεινε όσοι κατέχουν σήμερα 4 στρέμματα να μπορούν να οικοδομήσουν, αλλά από την ψήφιση του νόμου και να το έχουν μόνον όσοι κατέχουν οικόπεδα έκτασης 10 στρεμμάτων.

Η ρύθμιση αυτή δεν έγινε δεκτή από τους αντιδρώντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Ο Γιάννης Βούρος (Β΄ Αθηνών) τόνισε χαρακτηριστικά ότι «καλή είναι η οικολογία αλλά δεν πρέπει να καταντά οικολαγνεία», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να σκέφτεται που θα γεννήσει ένας πελεκάνος και ένα αναπτυξιακό σχέδιο να τινάζεται στον αέρα».

Από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Αθανασιάδης (Κοζάνης),ανέφερε ότι το νομοσχέδιο είναι άδικο και δεν μπορεί να ισχύει το ίδιο για όλες τις περιοχές Natura.

O βουλευτής Ζακύνθου Δημήτρης Βαρβαρίγος είπε απευθυνόμενος στην υπουργό Περιβάλλοντος: «Δεν μας ακούτε και δεν μας λαμβάνεται υπόψη σας. Δεν μας θεωρείτε συμμάχους και μας έχετε στην λογική της ομηρίας».

Ωστόσο δεν έλειψαν και οι απόψεις που υποστήριξαν την αρχική πρόθεση της κ. Μπιρμπίλη η ρύθμιση για τα 10 στρέμματα να ισχύσει και για τα υπάρχοντα οικόπεδα.

Πριν από την συνεδρίαση του ΚΤΕ έγινε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη, ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Σηφουνάκης, η διευθύντρια της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Ρεγγίνα Βάρτζελη, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Μιχάλης Καρχιμάκης και ο γραμματέας της ΚΟ Βασίλης Έξαρχος, όπου, κατά πλη8ροφορίες, αποφασίστηκε η συμβιβαστική πρόταση που παρουσίασε η κ. Μπιρμπίλη στους βουλευτές.

Από την άλλη πλευρά δέκα περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν να καταργηθεί η νομοθεσία που επιτρέπει την εκτός σχεδίου δόμηση και τις παρεκκλίσεις ακόμα και στα 4 στρέμματα. Καλούν επίσης τον πρωθυπουργό να λάβει σαφή θέση.

Για το econews
Newslink

Σχόλια