Συνεργασία ΗΠΑ-Κίνας στην καθαρή ενέργεια

0
3
Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:
Η καθαρή ενέργεια θα μπορούσε να ανοίξει ένα νέο πεδίο συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, όπως δήλωναν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και επιχειρηματίες από τις δύο χώρες ενόψει της συνάντησης μεταξύ του προέδρου Χου Ζιντάο και του Μπάρακ Ομπάμα.

Κίνα και ΗΠΑ έχουν συγκρουστεί πρόσφατα με αφορμή τις υποτιμήσεις του γουάν, την επιβράδυνση των κινεζικών εξαγωγών σπάνιων ορυκτών που χρησιμοποιούνται από την κατασκευή αεροτουρμπινών ως κινητών τηλεφώνων και τα γεγονότα στην κορεατική χερσόνησο.

Από την άλλη πλευρά οι αυξανόμενες διεθνείς τιμές του πετρελαίου και η επιθυμία της Κίνας να μετατραπεί από εξαγωγέα φτηνών αγαθών σε παραγωγό προϊόντων υψηλής τεχνολογίας ωθούν τις δύο χώρες σε επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια.

Στο πλαίσιο φόρουμ για την σινοαμερικανική συνεργασία στην καθαρή ενέργεια, ο Κινέζος υπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας Γουάν Γκάνγκ εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η καθαρή ενέργεια θα αποτελέσει το φωτεινό σημείο στις σχέσεις των δύο χωρών στο μέλλον.

Κίνα και ΗΠΑ θα συνεχίσουν την κοινή έρευνα σε τομείς όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, οι “καθαρές” μονάδες άνθρακα και τα ενεργειακά κτήρια.

Παράλληλα, συνάφθηκαν συνεργασίες σε επιχειρηματικό επίπεδο με την General Electric Co και την China Huadian Corp να συμφωνούν στην εξαγωγή στην Κίνα τουρμπίνων αερίου αξίας 350 εκατ. δολαρίων.

H GE συμφώνησε επίσης με την Shenhua, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες άνθρακα παγκοσμίως, για την εξαγωγή μονάδων αεριοποίησης άνθρακα αξίας 100 εκατ. δολαρίων.

Για το econews

Newslink

Σχόλια