Παγκόσμιο έτος κτηνιατρικής το 2011

0
8

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί τη 250η επέτειο του κτηνιατρικού επαγγέλματος. Η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΓΔ SANCO) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (OIE) ενώνουν τις δυνάμεις τους και διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων με στόχο τον εορτασμό της επετείου και την ανάδειξη του πολυεπίπεδου ρόλου των κτηνιάτρων ανά την υφήλιο. Η συνεργασία τους ξεκινά με τη δημοσιοποίηση έξι βίντεο που προωθούν το επάγγελμα στο ευρύ κοινό.
Βρυξέλλες, 13 Ιανουαρίου 2011

Κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Έτους Κτηνιατρικής 2011, κτηνιατρικά ιδρύματα θα διοργανώσουν εκδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη σημασία του επαγγέλματός τους, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι οι κτηνίατροι βρίσκονται στην υπηρεσία της ανθρωπότητας εδώ και 250 χρόνια. Με αφορμή την επέτειο, η ΓΔ Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών και ο OIE αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αναδείξουν τον ευρύτατο και πολυεπίπεδο ρόλο που διαδραματίζουν οι κτηνίατροι στην καθημερινότητα μας.

Ο Bernard Goethen, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής για την Τροφική Αλυσίδα, της ΓΔ Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών, δήλωσε: «Το Παγκόσμιο Έτος Κτηνιατρικής αποτελεί ευκαιρία για να υπογραμμιστεί η σημασία που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει στο κτηνιατρικό επάγγελμα και στη συμβολή του στην κοινωνία, διασφαλίζοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Οι κτηνίατροι βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» για την προστασία της υγείας των ζώων και την αντιμετώπιση των διατροφικών κρίσεων τα τελευταία 20 χρόνια και είναι απολύτως δίκαιο να αναγνωρίσουμε τον καίριο ρόλο που διαδραματίζουν στην προστασία της τροφικής αλυσίδας, τόσο σήμερα όσο και για τις μελλοντικές γενιές».

Έξι βίντεο που παρουσιάζουν Κτηνιάτρους στην Καθημερινότητα Μας

«Vets in Your Daily Life» (Κτηνίατροι στην Καθημερινότητα Σας): αυτό είναι το σλόγκαν των κοινών δραστηριοτήτων. Η πρώτη δραστηριότητα αφορά στη δημιουργία έξι βίντεο που προβάλλουν τους ποικίλους ρόλους των κτηνιάτρων και την επίδραση τους στις ζωές των ανθρώπων. Τα βίντεο εστιάζουν σε έξι βασικά θέματα: κτηνοτροφία, κατοικίδια ζώα, διαχείριση κρίσεων, επισιτιστική ασφάλεια, ασφάλεια τροφίμων και ζωονόσοι.

«Ο OIE θεωρεί πως οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες συνιστούν παγκόσμιο δημόσιο αγαθό. Αυτά τα έξι βίντεο το επιδεικνύουν έμπρακτα αυτό στο ευρύτερο κοινό, και μάλιστα με εξαιρετική αμεσότητα», δήλωσε η Maria Zampaglione, επικεφαλής της Μονάδας Επικοινωνίας του OIE.
Επιστροφή στις ρίζες, και εν προκειμένω στη Γαλλία, για το κτηνιατρικό επάγγελμα

Η εναρκτήρια τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιανουαρίου στις Βερσαλλίες, στη χώρα όπου γεννήθηκε στην ουσία το επάγγελμα. Η πρώτη κτηνιατρική σχολή στον κόσμο ιδρύθηκε στη Λυών, στη Γαλλία, το 1761, με πρωτοβουλία του Γάλλου κτηνιάτρου, Claude Bourgelat. Ο Επίτροπος Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών, John Dalli, έχει κληθεί να εκφωνήσει εναρκτήριο λόγο στην εκδήλωση.

Οι εκδηλώσεις θα συμπεριλαμβάνουν συμπόσια, συνέδρια και συνεδριάσεις στο πλαίσιο του εορτασμού της «γέννησης» του κτηνιατρικού επαγγέλματος. Η πλήρης ατζέντα των εκδηλώσεων διατίθεται στο δικτυακό τόπο του www.vet2011.org.

econews

Σχόλια