ΕΕ: κανονισμός για τη βελτίωση της ασφάλειας των οικοδομικών υλικών

0
5

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τον περισσότερο χρόνο μας τον περνάμε συνήθως στο σπίτι και αυτό καθιστά κορυφαίας σημασίας την ανάγκη τα σπίτια αυτά να μην βλάπτουν την υγεία και να μην απειλούν την ασφάλειά μας.

Τα υλικά με τα οποία είναι φτιαγμένο το σπίτι πρέπει να μην απειλούν την υγεία μας και αυτός είναι ο στόχος του ΕΚ που εξετάζει τώρα την αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας.

Τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου η επιτροπή Προστασίας των Καταναλωτών υιοθέτησε συμφωνία με το συμβούλιο για το νέο κανονισμό περί των «όρων εμπορίας» των οικοδομικών υλικών.

Η συμφωνία θα συζητηθεί στις 17 Ιανουαρίου και θα ψηφισθεί στις 18 από την ολομέλεια στο Στρασβούργο  πριν σταλεί στο Συμβούλιο για την τελική επικύρωσή του κανονισμού.

Ο κανονισμός αφορά τα κριτήρια ασφαλείας που πρέπει να πληρούν τα οικοδομικά υλικά (κυρίως τη χρήση του σήματος ποιότητας CE), τις πληροφορίες που πρέπει να τα συνοδεύουν και τα ζητήματα που εγείρονται σε θέματα προστασίας της ανθρώπινης υγείας και ασφάλειας καθώς και προστασίας του περιβάλλοντος.

Κλασσικό παράδειγμα είναι η χρήση αμιάντου και οι θανατηφόρες συνέπειες που αποδεδειγμένα πια έχει λόγω της καταστροφής που προκαλεί στον οργανισμό.

Όπως εξηγεί η εισηγήτρια του ΕΚ, Catherine Stihler (Σοσιαλιστές, Βρετανία), «η σήμανση των οικοδομικών υλικών θα πρέπει να περιλαμβάνει προειδοποίηση για την ύπαρξη επικίνδυνων ουσιών, κάτι που θα βοηθήσει να αποτραπούν προβλήματα και θανατηφόρες ασθένειες».

Οικοδομή και περιβάλλον

Μεταξύ άλλων οι ευρωβουλευτές θέλουν να διασφαλισθεί ότι τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές να είναι ανακυκλώσιμα και σε κάθε περίπτωση ασφαλή μετά το τέλος της χρήσης τους και την κατεδάφιση του κτιρίου.

Υγεία και Ασφάλεια

Με έναν εργαζόμενο στον κατασκευαστικό τομέα σε κάθε 5000 να χάνει τη ζωή του από εργατικό ατύχημα του ενός ή άλλου είδους, οι ευρωβουλευτές ζητούν τα οικοδομικά υλικά να ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένα πρότυπα ασφαλείας.

Να μην εκλύουν, για παράδειγμα, επικίνδυνα χημικά, να μην είναι εύφλεκτα και να μην περικλείουν άλλους κινδύνους ατυχήματος, όπως η ηλεκτροπληξία ή η πτώση.

Στήριξη του τομέα

Δεδομένου ότι η ύπαρξη του σήματος CE αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για την αποδοχή ενός υλικού από τον πελάτη και τη διευκόλυνση της πανευρωπαϊκής κυκλοφορίας του, είναι σημαντικό να διασφαλισθεί ότι η απόκτησή του δεν επιβαρύνει παράλογα τις εταιρίες, ιδίως τις μικρότερες για τις οποίες τα γραφειοκρατικά εμπόδια είναι ακόμα δυσκολότερο να ξεπερασθούν.

Αυτό πρέπει να αλλάξει συμφωνούν οι ευρωβουλευτές, υπενθυμίζοντας ότι το 92% των κατασκευαστών οικοδομικών υλικών, περίπου 65.000 επιχειρήσεις, είναι μικρομεσαίες με λιγότερους από 250 εργαζόμενους.

Έτσι, ο κανονισμός περιλαμβάνει «απλουστευμένες διαδικασίες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θέλουν να βάλουν τα προϊόντα τους στην αγορά, με σκοπό να διευκολυνθούν σε σχέση με τις μεγαλύτερες εταιρίες του χώρου», σημειώνει η Stihler.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια