Οι υψηλές θερμοκρασίες «ξυπνούν» τις αρκούδες

0
24

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Οι ήπιες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, έχουν άμεσες επιπτώσεις στην ομαλή συνέχιση του χειμέριου ύπνου της αρκούδας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος», πρόσφατα μια αρκούδα που «ξύπνησε» στην προσπάθεια αναζήτησης τροφής, εγκλωβίστηκε στις εγκαταστάσεις του Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Αγ. Δημητρίου Κοζάνης.

Το ζώο απομακρύνθηκε με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας αλλά και των ίδιων υπαλλήλων της ΔΕΗ.

Η περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ επισημαίνει ότι η αρκούδα στην προσπάθεια της να διαφύγει, διέτρεχε παράλληλα τον κίνδυνο να μπει στον παρακείμενο δρόμο και να πέσει θύμα πιθανού τροχαίου, θέτοντας σε κίνδυνο και την ασφάλεια των διερχόμενων οδηγών.

Η ομάδα επέμβασης της Καλλιστώ παρέμεινε στην περιοχή μέχρι να νυχτώσει με σκοπό να διασφαλίσει πως το ήδη εξαντλημένο από την «καταδίωξη» ζώο, δε θα πλησίαζε στο οδόστρωμα.

Ο Δρ, Γιώργος Μερτζάνης επιστημονικός υπεύθυνος της οργάνωσης, δήλωσε ότι «Οι αρκούδες θα έπρεπε να πέφτουν σε χειμέριο ύπνο από τα μέσα Δεκέμβρη έως τις αρχές Μαρτίου και να κοιμούνται συνεχόμενα όλο αυτό το διάστημα. Ωστόσο, οι υψηλές θερμοκρασίες τα τελευταία 3 χρόνια, τις «ξυπνούν» διαταράσσοντας τον βιολογικό τους κύκλο».

Ακόμη, με βάση των  επιστημονικών στοιχείων που συλλέγει η εν λόγω περιβαλλοντική με τη μέθοδο της τηλεμετρίας, έχει διαπιστώσει ότι σε περιοχές της Κοζάνης και των Γρεβενών όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει πάνω από τους 5 βαθμούς Κελσίου, οι αρκούδες ενεργοποιούνται.

«Βλέπουμε ότι κυρίως οι αρσενικές διακόπτουν τον ύπνο τους με άμεση επίδραση στον μεταβολισμό τους αφού τα ζώα αυτά είναι ‘’προγραμματισμένα’’ να πέφτουν σε χειμέριο ύπνο και να μην κινούνται αναζητώντας τροφή, χάνοντας έτσι βάρος» τόνισε ο κ. Μερτζάνης.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια