Καταγγελία για πίστα μότο-κρος σε Εθνικό Πάρκο

0
8

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Παράνομη πίστα μότοκρος έχει δημιουργηθεί στη ζώνη απόλυτης προστασίας του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, σύμφωνα με τον Φορέα Διαχείρισης της περιοχής.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, τους τελευταίους δύο μήνες είχε γίνει αντιληπτή η παρουσία μηχανών εντός της προστατευόμενης περιοχής τα Σαββατοκύριακα, κοντά στις μικρές λίμνες των εκβολών του Γαλλικού, και εντός των ορίων του Περιβαλλοντικού Πάρκου Γαλλικού.

Τα Χριστούγεννα μάλιστα, οι «αθλητές» προχώρησαν στη διαμόρφωση διαδρομών προπόνησης, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις και τις συστάσεις που είχαν γίνει από το Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, μέσω του τοπικού συλλόγου μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Ως εκ τούτου, ο Φορέας Διαχείρισης έκανε καταγγελία στο αστυνομικό τμήμα και αμέσως ξεκίνησε ανακριτική διαδικασία.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η συγκεκριμένη περιοχή ανήκει στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Natura 2000 ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα Πουλιά.

Η όχληση που προκαλείται στα πουλιά και τα άλλα είδη από το θόρυβο και την παρουσία των μηχανών είναι πολύ μεγάλη. Ήδη εξάλλου η ευρύτερη περιοχή είναι έντονα επιβαρυμένη από την ανεξέλεγκτη απόθεση μπάζων και απορριμμάτων και την παρουσία των λαθροκυνηγών.

Στην περιοχή των εκβολών του Γαλλικού ποταμού φωλιάζουν σπάνια είδη πουλιών, όπως ερωδιοί, καλαμοκανάδες, αβοκέτες, ενώ την επισκέπτονται πελεκάνοι, κύκνοι, φλαμίνγκο, πολλά είδη παπιών και σπάνια αρπακτικά όπως ο ψαραετός.

Η ύπαρξη του Περιβαλλοντικού Πάρκου Καλοχωρίου προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες για αναψυχή και επαφή με την άγρια ζωή, σε απόσταση μόλις δέκα λεπτά από τη Θεσσαλονίκη.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια