Έκκληση για προστασία του τελευταίου καταφύγιου του Όρνιου στην Ελλάδα

1
29

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Έκκληση στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, κάνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία με σκοπό την επείγουσα λήψη μέτρων για τις τελευταίες υγιείς αποικίες Όρνιων της Ελλάδας, στη Κρήτη.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, «Την τελευταία τριετία στα Αστερούσια Όρη και τον Ψηλορείτη έχουν προσκρούσει σε πτερύγια ανεμογεννητριών οχτώ Όρνια με αποτέλεσμα τη θανάτωση των επτά.

Οι πληθυσμοί του Όρνιου – είδος που προστατεύεται από το Παράρτημα Ι της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα Πουλιά και κατατάσσεται στα «Απειλούμενα» είδη σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας – έχουν ουσιαστικά καταρρεύσει στην ηπειρωτική Ελλάδα (λιγότερα από 30 ζευγάρια).

Μόνο η Κρήτη διατηρεί ακόμα υγιείς αποικίες οι οποίες συγκεντρώνουν συνολικά 150 περίπου ζευγάρια.

Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, τα περιστατικά είναι δυστυχώς αναμενόμενα, καθώς απουσιάζει ο σωστός σχεδιασμός για τη χωροθέτηση των συγκεκριμένων αιολικών πάρκων, με αποτέλεσμα να έχουν εγκατασταθεί εντός, ή μερικώς εντός, των Ζωνών Ειδικής Προστασίας του δικτύου Natura 2000 (GR4310009 «Κρούσωνας-Βρωμόνερο Ίδης» και GR4310013 «Αστερούσια Όρη-Κόφινας») στις οποίες αναπαράγεται σημαντικός πληθυσμός του Όρνιου.

Το είδος είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στα αιολικά πάρκα, καθώς προσκρούει συχνά στα πτερύγια ανεμογεννητριών προσπαθώντας να εντοπίσει την τροφή του.

«Ο πληθυσμός του Όρνιου στην κεντρική Κρήτη πρόκειται να πληγεί σοβαρά,  εάν δε ληφθούν άμεσα μέτρα τις αρμόδιες αρχές του ΥΠΕΚΑ», τονίζει η οργάνωση.

«Επιπλέον, οι συνολικές αιτήσεις που έχουν κατατεθεί για αδειοδότηση αιολικών σταθμών σε ευαίσθητες περιοχές της Κρήτης ξεπερνούν τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής, καθώς οι αθροιστικές επιπτώσεις προβλέπεται να είναι πολύ σοβαρές για τον πληθυσμό Όρνιων της Κρήτης συνολικά», υπογραμμίζει στην ανακοίνωση.

Η Ορνιθολογική έχει προσκομίσει στις αρμόδιες αρχές στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι η επίτευξη των ενεργειακών στόχων της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι εφικτή παράλληλα με την προστασία της βιοποικιλότητας , όπως άλλωστε υποστηρίζει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχετικές κατευθύνσεις που εξέδωσε τον Οκτώβρη του 2010»

Πηγή: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Για το econews

Newslink Hellas

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Τι άλλο θα σκεφτείτε ρε «οικολόγοι» για να σαμποτάρετε τα αιολικά ? Να βάλουμε πυρηνικά ρε για τα
    ΟΡΝΙΑ.

    Στα φουγάρα της Πτολεμαίδας και της Μεγαλόπολης δεν κουτουλάνε τα
    ΟΡΝΙΑ.

Comments are closed.