Οι παράνομες χωματερές στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος

0
9

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Οι παράνομες χωματερές είναι το κεντρικό ζήτημα της σημερινής συνάντησης της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη και του υπουργού Εσωτερικών, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Αποκέντρωσης Γιάννη Ραγκούση με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος, Γιάνες Ποτότσνικ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, η συνάντηση αφορά στη διαδικασία προσφυγής της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις παράνομες χωματερές, οι οποίες εξακολουθούν να λειτουργούν στην Ελλάδα κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας για τα απόβλητα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στις 28 Οκτωβρίου με  ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή απηύθυνε έκκληση στην Ελλάδα να συμμορφωθεί με προηγούμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με τις παράνομες χωματερές, υπενθυμίζοντας ότι το 2005, το Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα διότι δεν έλαβε επαρκή μέτρα για την παύση λειτουργίας όλων των παράνομων χωματερών.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι σύμφωνα με βάση τα στοιχεία που διαθέτει η Κομισιόν, συνεχίζουν να λειτουργούν περίπου 316 παράνομες χωματερές, ενώ 429 βρίσκονται ακόμα σε διαδικασία αποκατάστασης.

Ως εκ τούτου τον περασμένο Οκτώβριο η Επιτροπή απηύθυνε συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή, επισημαίνοντας ότι αν οι ελληνικές αρχές δεν ενεργήσουν, ενδέχεται να προσφύγει εκ νέου στο Δικαστήριο για να επιβληθούν χρηματικά πρόστιμα.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια