Παμβώτιδα: οι Γερανοί θα φέρουν το δώρο της ευημερίας στη λίμνη;

0
63

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Οι Γερανοί Θεωρούνται αγγελιοφόροι των θεών στην παγκόσμια γλώσσα των συμβόλων, πουλιά της ευτυχίας και της μακροζωίας στις παραδόσεις των λαών της Ιαπωνίας και της Κίνας, σύμβολα θεϊκότητας και άγρυπνοι φρουροί των νόμων της μοναστικής ζωής για τους Χριστιανούς.

Ο λόγος για τους εξαιρετικά σπάνιους στη χώρα μας Γερανούς (Grusgrus) που έφτασαν ως πρωτοχρονιάτικο δώρο εξ ουρανού στις πλημυρισμένες εκτάσεις της λίμνης Παμβώτιδας στα Γιάννενα, όπου καταγράφηκαν για πρώτη φορά!

Οι 6 γερανοί (5 ενήλικα άτομα και ένα νεαρό) πρωτοπαρατηρήθηκαν παραμονές Πρωτοχρονιάς από το μέλος της Ορνιθολογικής Γεράσιμο Μπεριάτο. Όλη την επόμενη βδομάδα συνέχισαν να κουρνιάζουν κάθε βράδυ στο ίδιο μέρος, το οποίο εγκατέλειπαν το ξημέρωμα, στην άχλη της πρωινής ομίχλης για να τραφούν σε άγνωστη περιοχή.

Η εκπληκτική αναγέννηση των πλημμυρισμένων περιοχών Ανατολής-Καστρίτσας-Κατσικάς όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα εκατοντάδες πουλιά που τρέφονται άφοβα δίπλα σε περιπατητές και ποδηλάτες του παραλίμνιου αναχώματος, ήρθε ως αποτέλεσμα της μείωσης της λαθροθηρίας και των έντονων βροχοπτώσεων.

Οι τελευταίες έδωσαν ζωή σε ένα χώρο όπου φέτος  παρατηρούνται χιλιάδες γλάροι, εκατοντάδες υδρόβια και πάπιες, κι ακόμη ερωδιοί, Καλημάνες, Βαρβάρες και για πρώτη φορά Σταχτόχηνες.

Η τοπική ομάδα της Ορνιθολογικής στα Γιάννενα κι οι κάτοικοι της πόλης ενθουσιασμένοι θεωρούν τους γερανούς άριστο οιωνό για την δημιουργία του «ορνιθολογικού πάρκου» Παμβώτιδας και την αποκατάσταση των υγροτοπικών εκτάσεων της περιοχής.

Πηγή : Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια