Ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί εναντίον ΔΕΗ για τιμολόγια και λιγνίτη

0
2

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Την αντίδραση του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) συναντά η απόφαση της κυβέρνησης για αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ και για απελευθέρωση της αγοράς λιγνίτη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Ημερησίας” η διοίκηση του ΕΣΑΗ αμφισβητεί τη μεθοδολογία υπολογισμού των χρεώσεων για τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής καθώς και για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ενώ αναφορικά με τις προτάσεις για τη λιγνιτική παραγωγή θεωρεί ότι πλήττουν τους εγχώριους ηλεκτροπαραγωγούς.

Ο πρόεδρος του ΕΣΑΗ Αν. Καλλιτσάντσης ζήτησε την άμεση απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, υπογραμμίζοντας ότι έχουν πραγματοποιηθεί επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ σε ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες 2175 μεγαβάτ, το δυναμικό των οποίων παραμένει αναξιοποίητο καθιστώντας τις ζημιογόνες.

Ο κ. Καλλιτσάντσης μίλησε για υπερεκτίμηση των χρεώσεων σε δίκτυα και Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και για συμπίεση των χρεώσεων σε ιδιώτες με σκοπό να διατηρηθούν τεχνητά σε χαμηλά επίπεδα οι χοντρικές τιμές της ΔΕΗ, εις βάρος των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών.

Όσον αφορά στην ανταλλαγή λιγνιτικών μονάδων μεταξύ της ΔΕΗ και ευρωπαϊκών εταιριών ο ΕΣΑΗ μιλάει για αποκλεισμό των ελληνικών εταιρειών από την πρόσβαση στο λιγνίτη, αφού οι ανταλλαγές προβλέπεται να γίνουν με άλλες χώρες μέλη.

Τέλος, ο ΕΣΑΗ παρότρυνε την ενίσχυση των μονάδων φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα προκειμένου να πετύχουμε το στόχο για μείωση των εκπομπών CO2 κατά 20% μέχρι το 2020.

Για το econews
Newslink

Σχόλια