Γιάννης Μανιάτης: “ούτε Σαουδική Αραβία ούτε ψωροκώσταινα”

0
9
Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:
«Από πλευράς ορυκτού πλούτου δεν θα γίνουμε ξαφνικά El Dorado, ούτε Σαουδική Αραβία, αλλά σίγουρα δεν είμαστε ψωροκώσταινα» δήλωσε στη Βουλή ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι Ενέργεια και Ορυκτός Πλούτος μπορούν να επαναφέρουν την Ελλάδα στο προσκήνιο, σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ωστόσο, όπως είπε ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ απαντώντας το απόγευμα της Δευτέρας στην επίκαιρη επερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΛΑΟΣ στη Βουλή, δεν θα πρέπει από την απόλυτη ακινησία των τελευταίων 15 ετών να φτάσουμε στο άλλο άκρο, στους μύθους και στις μυθοπλασίες για τα κοιτάσματα ορυκτού πλούτου στη χώρα μας.

Σύμφωνα με έρευνες του ΙΓΜΕ που επικαλέστηκε ο κ. Μανιάτης, τα μετρήσιμα μεταλλευτικά αποθέματα αποτιμώνται σε περίπου 38 δις Ευρώ με βάση τις τρέχουσες τιμές, σε βάθος όμως τριακονταετίας. Στον κλάδο αξιοποίησης ορυκτού πλούτου απασχολούνται σήμερα 23.000 εργαζόμενοι, ενώ άλλοι 100.000 έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής επεξεργάζεται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο Εθνικής Στρατηγικής για την αξιοποίηση του Μεταλλευτικού  πλούτου, το οποίο «θα πάρει σάρκα και οστά στους αμέσως επόμενους μήνες» και θα τεθεί για συζήτηση στη Βουλή. Παράλληλα, έχει ήδη καταρτιστεί ένα επικαιροποιημένο Μητρώο Λατομείων, ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για τον νέο Κώδικα Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών που σύντομα θα υιοθετηθεί με τη μορφή κοινής Υπουργικής Απόφασης, ενώ αναμένεται και η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου των Μεταλλείων της χώρας.

Το Ι.Γ.Μ.Ε. προχωρά σε συστηματική έρευνα δώδεκα (12) κοιτασμάτων που περιέχουν 60 τόνους χρυσού συνολικά, σε περιοχές του Κιλκίς και των Σερρών.

Ενδιαφέρον για αξιοποίηση άλλων 90 τόνων χρυσού, σε Πέραμα Έβρου και Σάπες Ροδόπης, έχουν εκφράσει με προτάσεις τους, ενδιαφερόμενοι επενδυτές. Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, το αποθεματικά βεβαιωμένο δυναμικό περίπου 420 τόνων χρυσού στη Μακεδονία και Θράκη, αποτελεί στόχο μεταλλευτικής προτεραιότητας. Η εταιρία «Ελληνικός Χρυσός» προβαίνει σε άμεσες επενδύσεις 1,5 δις Ευρώ, μέσω των οποίων θα δημιουργηθούν 1.200 θέσεις εργασίας και περίπου 6.000 έμμεσες θέσεις απασχόλησης.

Για την ύπαρξη κοιτασμάτων ουρανίου, σημείωσε πως τα στοιχεία του ΙΓΜΕ κάνουν λόγο για 1.200 τόνους συνολικά στο Παρανέστι Δράμας, όμως αυτή η ποσότητα σε επίπεδο καθαρού ουρανίου δεν είναι τέτοια που να τεκμηριώνει κάποιο μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Ο Υφυπουργός Ενέργειας αποκάλυψε ότι υπάρχουν δύο περιοχές ενδιαφέροντος για έρευνες ανακάλυψης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, με βάση τα υφιστάμενα γεωλογικά, γεωφυσικά και γεωτρητικά δεδομένα. Η πρώτη περιοχή αφορά στη Δυτική Ελλάδα (Ιόνιο Πέλαγος, Ήπειρος, βορειοδυτική Πελοπόννησος, Πατραϊκός Κόλπος) και η δεύτερη στο Λιβυκό Πέλαγος και στην ευρύτερη περιοχή του Νότιου Αιγαίου, τη λεγόμενη Λεκάνη Ηροδότου της οποίας το κεντρικό και βόρειο τμήμα βρίσκονται εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων.

Υποστήριξε όμως, πως τυχόν εκτιμήσεις αποθεμάτων που βασίζονται μόνο σε γεωλογικές δομές μπορούν να πέφτουν τελείως έξω και θα απαιτηθούν μακροχρόνιες και δαπανηρές έρευνες, που δεν έχουν γίνει έως σήμερα ούτε στο Λιβυκό Πέλαγος, ούτε στο νότιο Αιγαίο.

«Όλα αυτά τα χρόνια στην Ελλάδα έχουν γίνει περίπου 175 γεωτρήσεις, εκ των οποίων μόλις οι 12 στο Αιγαίο, όταν για παράδειγμα στην Αλβανία υπήρξαν 2.500 γεωτρήσεις», ανάφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιάτης.

Ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ, απέκλεισε κατηγορηματικά τα σενάρια περί συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο, υποστήριξε πως η Ελλάδα θα αποφασίσει σύμφωνα με την εθνική της στρατηγική πότε και πως θα ασκήσει τα δικαιώματά της στο ζήτημα της κήρυξης Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ), ενώ για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία επανέλαβε ότι η χώρα μας επιδιώκει την ειρηνική επίλυση της διαφοράς με βάση τις προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας και για το σκοπό αυτό έχουν εντατικοποιηθεί οι διερευνητικές επαφές.

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι θα παραταθεί έως τα τέλη του Ιανουαρίου η δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου Νόμου για τη δημιουργία του Φορέα Υδρογονανθράκων, ύστερα από σχετικά αιτήματα που έχει δεχτεί το ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να δοθεί σε όλους η δυνατότητα να συμμετάσχουν.

Πηγή ΥΠΕΚΑ

Σχόλια