Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας ΥΠΕΚΑ με τον Δήμαρχο Αθηναίων

0
5

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Στην ανάγκη στενής συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Δήμου Αθηναίων, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της αναβάθμισης της Αθήνας, συμφώνησαν η Υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη, ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Σηφουνάκης,  και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν σήμερα το απόγευμα στο Υπουργείο.

Η Υπουργός τόνισε ότι βασική πολιτική κατεύθυνση είναι καταρχήν η συγκράτηση και επιστροφή του πληθυσμού στο κέντρο της πόλης, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος της και βασική προϋπόθεση για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι η απόλυτη συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων.

Οι βασικοί τομείς της συνεργασίας μεταξύ ΥΠΕΚΑ και Δήμου Αθηναίων θα είναι οι:

– Διαχείριση απορριμμάτων και ανακύκλωση.

– Βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη.

– Μεγάλες και μικρές αναπλάσεις.

– Ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτηρίων.

Στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων επισημάνθηκε ότι κατόπιν ενεργειών του Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων (Ε.Ο.Ε.Δ.Σ.Α.Π) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης θα δοθούν στο Δήμο Αθηναίων απορριμματοφόρα και κάδοι ανακύκλωσης με στόχο να αναπτυχθεί περαιτέρω ο τομέας της ανακύκλωσης στην πόλη.

Η κ. Μπιρμπίλη υπογράμμισε ότι το ΥΠΕΚΑ έχει ξεκινήσει ήδη το πρόγραμμα μεγάλων και μικρών παρεμβάσεων και ζήτησε από τον κ. Καμίνη να καταθέσει ο Δήμος τις προτάσεις του για την εξεύρεση χώρων δημιουργίας πρασίνου. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε η πρωτοβουλία ΑΘΗΝΑΧ4 που θα δώσει ενδιαφέρουσες ιδέες για τη μεταμόρφωση δρόμων σε χώρους πρασίνου με την ταυτόχρονη παροχή εξυπηρετήσεων προς τους πολίτες με κατάλληλο εξοπλισμό πόλης.

Στο θέμα της βιώσιμης κινητικότητας η Υπουργός και ο Δήμαρχος Αθηναίων συμφώνησαν στην αναγκαιότητα δημιουργίας ποδηλατοδρόμων, την απελευθέρωση των πεζοδρομίων και τη δυνατόν μεγαλύτερη απομάκρυνση του αυτοκινήτου κυρίως από το κέντρο της πόλης. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε η πορεία των ερευνητικών προγραμμάτων για την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου και από την πλευράς ΥΠΕΚΑ διευκρινίστηκε ότι δεν είναι ένα έργο που θα αφορά μόνο την αναβάθμιση της συγκεκριμένης περιοχής αλλά θα έχει ευεργετικές προεκτάσεις σε ένα ευρύτερο κομμάτι της πόλης.

Σε ότι αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων από πλευράς ΥΠΕΚΑ διευκρινίστηκε ότι προχωράει συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα στοχεύει αποκλειστικά σε αυτόν τον τομέα.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ τόνισε ότι ήδη έχει γίνει μια μεγάλη προετοιμασία από το Υπουργείο προς την κατεύθυνση αναβάθμισης της Αθήνας και με τη συνεργασία του Δήμου μέσα σε μια τετραετία είναι δυνατό να αλλάξει η εικόνα της πόλης. Ο κ. Σηφουνάκης πρότεινε όπως σε συνεργασία του Υπουργείου με τον Δήμο να εκπονηθεί η μελέτη συνολικής λιθόστρωσης και πεζοδρόμησης της Πλάκας. Είναι καιρός – όπως σημείωσε – τριάντα σχεδόν χρόνια μετά το Διάταγμα προστασίας της ιστορικής συνοικίας να ολοκληρωθεί το έργο της προστασίας και ν’ αποκτήσει η πρωτεύουσα ένα ολοκληρωμένο αναστυλωτικά οικιστικό σύνολο.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων έθεσε τα κύρια θέματα που απασχολούν το Δήμο δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη διαχείριση των απορριμμάτων, τη δημιουργία χώρων πρασίνου αλλά και την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια