Κίνητρα για «πράσινη» ανάπτυξη προβλέπει το ν/σ για τη βιοποικιλότητα

0
8

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Οικονομικά κίνητρα προς τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες προβλέπει το νομοσχέδιο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, που κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή από το ΥΠΕΚΑ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Έθνος», στόχος είναι η δημιουργία ενός συστήματος οικονομικής ενίσχυσης δραστηριοτήτων που δεν παραβιάζουν τη φύση, όπως ο αγροτουρισμός, η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία.

Τα μέτρα θα συγκεκριμενοποιηθούν με προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν μετά την ψήφιση του νόμου.

Με το νομοσχέδιο η Ελλάδα τάσσεται επίσημα κατά των μεταλλαγμένων προϊόντων, ενώ ορίζεται πως το σύνολο των γενετικών πόρων της χώρας λογίζεται ως προστατευόμενο εθνικό κεφάλαιο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, δημιουργείται εθνικό σύστημα προστατευόμενων περιοχών, ενώ η υποβάθμιση της βιοποικιλότητα καθίσταται ποινικό αδίκημα. Παράλληλα προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις για την προστασία του φυσικού χώρου.

Σημειώνεται ότι το ελάχιστο όριο αρτιότητας και κατάτμησης των εκτός σχεδίου γηπέδων προς δόμηση που βρίσκονται μέσα σε περιοχές Natura αυξάνεται στα 10 στρέμματα, ενώ καταργούνται πλήρως όλες οι παρεκκλίσεις.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια