Σκληρό «πόκερ» για το αζέρικο αέριο

0
5

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Σύσκεψη με θέμα τους αγωγούς ενέργειας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (10/1) στη Βουλή υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου και εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 4 Φεβρουαρίου για θέματα ενέργειας.

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε παρουσία των υπουργών Εξωτερικών, Δ. Δρούτσα, Επικρατείας για θέματα επενδύσεων Χ. Παμπούκη, Περιβάλλοντος-Ενέργειας, Τ. Μπιρμπίλη και του υφυπουργού της Ι. Μανιάτη συζητήθηκαν θέματα της τροφοδοσίας, των κατευθύνσεων αλλά και οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων για τους αγωγούς Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, Nabucco, Southstream και ITGI.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τους επόμενους μήνες θα κριθεί ποιος από τους αγωγούς ITGI και Nabucco θα επιλεγεί να μεταφέρει το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει την επιλογή του Τουρκο- Ελληνο-Ιταλικού (ITGI), ο οποίος θεωρείται ότι υπερέχει τόσο τεχνικά όσο και από πλευράς ποσοτήτων που μπορεί να «σηκώσει».

Ωστόσο, πολιτικά η Κομισιόν λόγω κυρίως της Γερμανίας, προωθεί περισσότερο τον Nabucco εξαιτίας της συμμετοχής στην συγκεκριμένη κοινοπραξία που προωθεί το σχέδιο, πολλών γερμανικών εταιρειών.

Εκτός από τη διπλωματία των αγωγών, τη Σύνοδο Κορυφής της 4ης Φεβρουαρίου θα απασχολήσει και η ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης.

Για το econews

Newslink

Σχόλια