Φωτοβολταικά: 26.500 αιτήσεις για έργα

0
3

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Ραγδαία είναι η αύξηση του αριθμού των αιτήσεων, οι οποίες έχουν φθάσει πλέον τις 26.500 και αφορούν τη δημιουργία μικρών και μεγάλων φωτοβολταικών έργων σε όλη τη χώρα, ισχύος 5.046 MW.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εξπρές», η ΔΕΗ έχει ήδη διακόψει την παραλαβή νέων αιτήσεων σε τουλάχιστον 16 νομούς.

Η ισχύς των αιτήσεων που έχουν ήδη κατατεθεί στους συγκεκριμένους νομούς, ξεπερνά  κατά πολύ τις δυνατότητες των τοπικών δικτύων.

Παράλληλα, η ΔΕΗ με νέα της επιστολή προειδοποιεί τους κατόχους άδειας παραγωγής ή αποφάσεων εξαίρεσης σύμφωνα με το παλαιό καθεστώς, να υποβάλουν αιτήσεις για προσφορά σύνδεσης στον αρμόδιο διαχειριστή έως τις 14 Ιανουαρίου, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα χάσουν τη προτεραιότητα στην εξέταση των αιτημάτων τους.

Η επιχείρηση προχώρησε στην καταγραφή του πλήθους και της ισχύος των αιτημάτων σύνδεσης για φωτοβολταικούς σταθμούς όλων των επιπέδων ισχύος και τάσεως ανά ευρύτερη περιοχή δραστηριότητα της, ώστε να καταστεί δυνατή η απεικόνιση της κατανομής της αιτηθείσας ισχύος ανά νομό και να γίνει αντιστοίχιση των αιτημάτων με τις γραμμές μέσης τάσης (ΜΤ) του δικτύου.

Σύμφωνα με στοιχεία, οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής είναι:

-Στην Αττική έχουν υποβληθεί συνολικά 479 αιτήσεις ισχύος 116 MW

– Στη Μακεδονία – Θράκη έχουν υποβληθεί συνολικά 9.766 αιτήσεις ισχύος 1.584 MW

– Στην Πελοπόννησο και την Ήπειρο έχουν υποβληθεί συνολικά 8.112 αιτήσεις ισχύος 1.692 MW

-Στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία έχουν υποβληθεί συνολικά 6.119 αιτήσεις ισχύος 1.501 MW και

-Στα μη διασυνδεδεμένα νησιά έχουν υποβληθεί συνολικά 2.030 αιτήσεις ισχύος 152 MW.

Σημειώνεται δε ότι τα παλαιά αιτήματα με βάση το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο, ανέρχονται σε 8.882 και αντιστοιχούν σε 1.124 MW.

Σε εκκρεμότητα είναι 680 και αντιστοιχούν σε 828 MW, ενώ με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο που ισχύει από τον περασμένο Ιούνιο, ο αριθμός των αιτημάτων ανέρχεται σε 16.944 και αντιστοιχούν σε 3.094 MW.

Όσον αφορά το ειδικό πρόγραμμα για τις στέγες, έχουν υποβληθεί συνολικά 3.773 αιτήματα και αντιστοιχούν σε 34 MW.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια