Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος κινδυνεύει από τις πλημμύρες στην Αυστραλία

0
32

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Οι καταστροφικές πλημμύρες στην Αυστραλία κατακλύζουν με τοξικό ίζημα γεμάτο παρασιτοκτόνα τον Μεγάλο Κοραλλιογενή  Ύφαλο, απειλώντας τα εύθραυστα κοράλλια και τη θαλάσσια ζωή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εξπρές», οι λάσπες από τους ποταμούς Φιτζρόι και Μπερνέτ στην πολιτεία Κουίνσλαντ έφτασαν 40 χλμ από τις ακτές στη νότια πλευρά του ύφαλου.

Το WWF σε ανακοίνωση του τονίζει ότι «Η τοξική ρύπανση από τις πόλεις και τα αγροκτήματα που πλημμύρισαν σε όλο το μήκος των ακτών του Κουίνσλαντ θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο και το πιθανότερο είναι να έχουν ανάλογες επιπτώσεις και για την θαλάσσια ζωή στην περιοχή».

Η διεύθυνση του Πάρκου του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου, επισήμαινε ότι το ίζημα, οι υψηλές θερμοκρασίες, το υπερβολικό νερό και τα ιχνοστοιχεία μπορούν να καταστρέψουν ή να αποδυναμώσουν τα κοράλλια.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι είναι αναμενόμενο τα κοράλλια να ξεθωριάσουν λόγω των πλημμυρών.

Όπως τονίζει το WWF η ζημιά στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο μπορεί να είναι σοβαρότερη, καθώς οι πλημμύρες είναι «μεγαλύτερες, περισσότερο ρυπογόνες και πιο επικίνδυνες εξαιτίας της υπερβολικής υλοτομίας, της συμπύκνωσης του εδάφους και της υπερεκμετάλλευσης των βοσκότοπων».

Ο ύφαλος θα επανέλθει υποστηρίζουν οι ειδικοί, αλλά αυτό θα συμβεί σε περίπου 100 χρόνια.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια