«Ηλιακά καύσιμα» στο Καφέ της Επιστήμης

0
22

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, του Βρετανικού Συμβουλίου και του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ συνεχίζεται, για έκτη συνεχή χρονιά, η πραγματοποίηση των «Καφέ της Επιστήμης».

O πρωτοπόρος ερευνητής Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Τεχνικής Χημικών Διεργασιών του ΕΚΕΤΑ, θα συζητήσει μαζί μας για την τεχνολογία καθαρής ενέργειας HYDROSOL για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου από την ηλιοθερμοχημική διάσπαση των υδρατμών και τις προεκτάσεις της στην ανάπτυξη «ηλιακών καυσίμων», με ουδέτερο ή και μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, χρησιμοποιώντας ως πρώτες ύλες νερό, διοξείδιο του άνθρακα και ηλιακή ενέργεια.

Η τεχνολογία HYDROSOL και οι προεκτάσεις της αποτελούν μία αναδυόμενη και ιδιαίτερα σημαντική περιοχή της επιστήμης και της τεχνολογίας για την πράσινη ανάπτυξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραγωγή «ηλιακού υδρογόνου» με την τεχνολογία HYDROSOL γνωρίζει διεθνή αναγνώριση έχοντας αποσπάσει το 2007 το Βραβείο Descartes (που αποτελεί την υψηλότερη επιστημονική διάκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση), ενώ προηγουμένως είχε επίσης διακριθεί με το Βραβείο της Διεθνούς Συνεργασίας για την Οικονομία του Υδρογόνου (2006), το Βραβείο Global 100 Eco‐Tech στην EXPO της Ιαπωνίας (2005) και το Thessaloniki Innovation Award (2010).

Η προέκταση της τεχνολογίας HYDROSOL για την παραγωγή «ηλιακών καυσίμων» χαρακτηρίζεται από το έγκυρο περιοδικό New Scientist (Αύγουστος 2010) ως «The Next Best Thing to Oil» και πρόσφατα (Νοέμβριος 2010) απέσπασε την υψηλού κύρους, ιδιαίτερα ανταγωνιστική επιχορήγηση ERC Advanced Grant από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας.

Τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011, στις 19.30, στο Γαλλικό Ινστιτούτο, όπου με την ευκαιρία θα πιούμε τον καφέ μας (προσφορά του Γαλλικού Ινστιτούτου) και θα ανταλλάξουμε ευχές για το νέο έτος.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Περισσότερες πληροφορίες στο Γαλλικό Ινστιτούτο, Λεωφόρος Στρατού 2Α , τηλ: 2310 821231

Πηγή Newsbeast

Σχόλια