«Πηγή» μεθανίου οι λίμνες και τα ποτάμια

0
145

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Οι λίμνες και τα ποτάμια εκλύουν περισσότερο μεθάνιο απ’ όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα, γεγονός που «υπονομεύει» τις προσπάθειες της φύσης να απορροφήσει τα αέρια που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Αυτό προκύπτει από έρευνα επιστημόνων από τη Σουηδία, τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ που εξέτασαν 474 πηγές φρέσκου νερού.

«Οι εκπομπές μεθανίου από πηγές φρέσκου νερού είναι πολύ περισσότερες απ’ ότι νομίζαμε», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας David Bastviken.

Ένα μέρος του διοξειδίου του άνθρακα αιχμαλωτίζεται και φυλάσσεται στα δέντρα και τα άλλα φυτά. Το θετικό αυτό αποτέλεσμα σε ένα βαθμό εξουδετερώνεται από το γεγονός ότι την ίδια ώρα οι πηγές φρέσκου νερού εκλύουν μεθάνιο.

Σύμφωνα με τον δρ. Bastviken οι εκπομπές μεθανίου από τις πηγές φρέσκου νερού δεν συνιστούν νέα απειλή δεδομένου ότι η παρουσία του συγκεκριμένου αερίου του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα είναι γνωστή εδώ και καιρό.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters, στη Σύνοδο του Κανκούν οι αρχηγοί κρατών συμφώνησαν να λάβουν μέτρα για τη μείωση του ρυθμού αποψίλωσης των δασών από τον Αμαζόνιο μέχρι τη λεκάνη απορροής του Κονγκό. Στόχος η επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής.

Τα αέρια του θερμοκηπίου ευθύνονται για τα κύματα καύσωνα, τις πλημμύρες, τις ξηρασίες και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Ως αέριο του θερμοκηπίου, το μεθάνιο είναι 25 φορές ισχυρότερο συγκριτικά με το διοξείδιο του άνθρακα.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια