Τα σύννεφα έκρυψαν την έκλειψη ηλίου

0
10

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Τα σύννεφα δεν μας άφησαν να χαρούμε το φαινόμενο της μερικής έκλειψης ηλίου σήμερα το πρωί.

Στην Αθήνα η έκλειψη άρχισε στις 8:57 και θα διαρκέσει έως τις 11:58. Το αποκορύφωμα ήταν στις 10:23 (ώρα Ελλάδος), όταν η Σελήνη κάλυψε περίπου τα δύο τρίτα του δίσκου του Ήλιου.

Η έκλειψη άρχισε στις 8:40 π.μ. στη Βόρεια Αλγερία και σταδιακά, κινήθηκε προς τα βορειοανατολικά. Εγινε ορατή από τη Βόρεια Αφρική, το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης και την Κεντρική Ασία.

Ένα μεγάλο τμήμα του ήλιου (ανάμεσα στα δύο τρίτα και τα τρίτα τέταρτα του δίσκου του) «χάθηκε» πάνω από τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις (Λονδίνο, “Αμστερνταμ, Βρυξέλλες, Παρίσι, Βερολίνο κ.α.), ενώ το φαινόμενο είναι πιο ορατό στη βόρεια Σουηδία, όπου ο ήλιος σκιάζεται κατά τα τέσσερα πέμπτα από τη Σελήνη.

Η επόμενη μερική έκλειψη ηλίου θα συμβεί την 1η Ιουνίου 2011 και θα είναι ορατή από τη Σιβηρία, τη βόρεια Κίνα, την Αλάσκα και τον Καναδά, αλλά όχι από την Ελλάδα.

Στην Αθήνα, από το πρωί, μέλη της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης και ερασιτέχνες αστρονόμοι εγκατέστησαν τηλεσκόπια στη είσοδο του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, αλλά ο καιρός δεν επέτρεψε στους ενδιαφερόμενους να παρακολουθήσουν το φαινόμενο.

Πηγή Πρώτο Θέμα

Σχόλια