Στη δημοσιότητα το πόρισμα για την υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου

0
9

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τη σύγκληση της Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής ζήτησε ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη της για το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που συγκροτήθηκε για τη Διερεύνηση των δυνατοτήτων μετατροπής του υπό εξάντληση κοιτάσματος Φυσικού Αερίου «Νότιος Καβάλα» σε αποθηκευτικό χώρο.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο αποσκοπεί στην αξιοποίηση των υφιστάμενων φυσικών και τεχνικών υποδομών της περιοχής και της υπάρχουσας τεχνογνωσίας για αποθήκευση φυσικού αερίου, με στόχο τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας και της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής.

Το επενδυτικό πρόγραμμα, εκτιμώμενου ύψους 400 εκατ. ευρώ, διασφαλίζει άμεσα 300 θέσεις εργασίας, ενώ τονώνει συνολικά την τοπική απασχόληση και επιχειρηματικότητα.

Η τεχνικά και επιστημονικά ορθή αξιοποίηση των χαρακτηριστικών της φυσικής υποδομής, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις που υπάρχουν, διασφαλίζει τη δυνατότητα αποθήκευσης 1 δισ. κυβικών μέτρων αερίου, με ημερήσια παροχή τουλάχιστον 4 εκατ. κυβικών μέτρων για 90 ημέρες, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ενεργειακή ασφάλεια τόσο της Ελλάδας, όσο και των υπόλοιπων χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

Το πόρισμα της Επιτροπής βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΥΠΕΚΑ.

Σχόλια