Βασιλόπιτα πολίτικη

0
459

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

H συνταγή είναι του φίλου μου του Νάκη, που είναι από την Πόλη και την έκανε την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς με τα χεράκια του, βοηθούντος στο ζύμωμα και του άλλου φίλου μας, του Κώστα.

Συμπέρασμα: η βασιλόπιτα παρότι γένους θηλυκού υπήρξε τουλάχιστον για φέτος, μια καθαρά ανδρική υπόθεση, που ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία. Πράγμα καθόλα ευχάριστο, μιας και το να τριγυρνάς με ένα ποτό ανά χείρας στην κουζίνα που μυρίζει μαστίχα και λιωμένο βούτυρο, τσιμπολογώντας, πειράζοντας τους υπόλοιπους και συζητώντας χαλαρά περί ειδήσεων και μπαχαρικών είναι η χαρά της παρέας και -για μένα- προνομιούχα διασκέδαση.

Η ευχαρίστηση γίνεται μάλιστα σχεδόν ευγνωμοσύνη καθώς βλέπεις μεγαλύτερα από τα δικά σου χέρια να παλεύουν με τη ζύμη διαστάσεων σούμο, αφού ο Νάκης όχι μόνο έκανε 5 πίτες με τη μία αλλά και δεν συζητούσε επ’ ουδενί την εμπλοκή του μίξερ.

Η πολίτικη βασιλόπιτα δεν είναι αφράτη σαν τσουρέκι ούτε είναι κέικ. Είναι επίτηδες σφιχτή σαν κακομαθημένη και γευστική. Υποθέτω ότι ένα μέρος του χαρακτήρα της γεύσης προέρχεται από τα υλικά και ένα άλλο από το πολύ κανάκεμα. Γιατί ακριβώς περί κανακέματος πρόκειται, μιας και όπως θα δείτε στην εκτέλεση, η ζύμη – την οποία ο Νάκης σταυρώνει με τις ευχές του στο τέλος – μένει “φασκιωμένη” όλο το βράδυ στα ζεστά για να φουσκώσει.

Αν την κάνετε, να είστε επιμελείς και κυρίως να μην βιάζεστε. Ο χρόνος που θα ασχοληθείτε με τη ζύμη όπως και αυτός που θα την αφήσετε στην ησυχία της, περιμένοντας να διπλασιαστεί, είναι το ίδιο σημαντικός. Καλή επιτυχία!

Υλικά (για 1 βασιλόπιτα)

1 κιλό αλεύρι
4 αυγά κτυπημένα
250 γρ. βούτυρο λιωμένο
300 γρ. ζάχαρη
1 κ.σ. λάδι
20 γρ. μαχλέπι
20 γρ. μαστίχα
αυγό και σουσάμι για το άλειμμα
για τη μαγιά
25γρ. μαγιά φρέσκια
1/2 φλ. γάλα χλιαρό
1-2 κ.σ. αλεύρι

Διαλύετε τη μαγιά: Pίχνετε τη μαγιά στο γάλα και την ανακατεύετε να διαλυθεί, προσθέτοντας το αλεύρι.  Την αφήνετε σε ζεστό μέρος (π.χ. στο φούρνο, στους 40-50 βαθμούς C) για 1 ώρα να φουσκώσει.

Ετοιμάζετε τη ζύμη: Bάζετε σε λεκάνη το αλεύρι και όλα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτετε το μίγμα της μαγιάς, ανακατεύετε και ζυμώνετε μέχρι η ζύμη να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης. Ανάλογα με τη δύναμη που έχετε και το μέγεθός σας, ο χρόνος αυτός ποικίλει. Υπολογίστε ωστόσο τουλάχιστον 10-15 λεπτά. Αν η ζύμη είναι πολύ σφιχτή, προσθέστε της λίγο γάλα.

Κάνετε τη ζύμη μπάλα και  την τακτοποιείτε ωραία μέσα στη λεκάνη. Σκεπάζετε και φασκιώνετε τη λεκάνη πρώτα με πετσέτα, μετά από πάνω με κάτι πιο ζεστό (τύπου κουβερτάκι ή ριχτάρι) και την αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 6 ολόκληρες ώρες.

Σημείωση: Μπορείτε να είστε “δημιουργικοί” σχετικά με το ζεστό μέρος που θα τοποθετήσετε τη φασκιωμένη λεκάνη με τη ζύμη. Πάνω σε καρέκλα, δίπλα στο καλοριφέρ είναι μια ιδέα, με την προϋπόθεση ότι αυτό λειτουργεί. Αν επίσης, κάνετε ζύμη για περισσότερες από μία βασιλόπιτες, ο χρόνος που απαιτείται για το φούσκωμα θα είναι μεγαλύτερος. Σε κάθε περίπτωση είναι προτιμότερο να υπερβάλλετε κατά μισή ώρα παρά να περικόψετε το χρόνο και να μη φουσκώσει η ζύμη σας.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς C.

Ψήστε τη βασιλόπιτα: Ανοίξτε τη ζύμη που πρέπει να έχει διπλασιαστεί μέσα στη λεκάνη και ζυμώστε την ξανά για 10 λεπτά. Πλάστε τη σε μπάλα και πιέστε την ελαφρά στο πάνω μέρος. Τοποθετήστε τη σε ταψί με λαδόχαρτο, αλείψτε την με το αυγό και πασπαλείψτε με σουσάμι. Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για 30-45 λεπτά. Η βασιλόπιτα θα πρέπει να ροδίσει ωραία και να γυαλίζει.

Πηγή Συνταγές Pandespani

Σχόλια