Η Κίνα εμμένει στις μειώσεις εξαγωγών σπάνιων μετάλλων

0
22

Περιβάλλον Ενέργεια ΟΙκολογία:

Στην απόφασή της να περιορίσει τις εξαγωγές σπάνιων μετάλλων εμμένει η Κίνα, επισημαίνοντας ότι δεν παραβιάζει τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Η Κίνα, που παράγει το 97% των μετάλλων που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, μείωσε τις ποσοστώσεις εξαγωγών κατά 35% για το πρώτο μισό του 2011  με τη δικαιολογία ότι θέλει να διατηρήσει τα αποθέματά της.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Jiang Yu, απέδωσε τον περιορισμό των εξαγωγών στις προσπάθειες του Πεκίνου για την προστασία του περιβάλλοντος.

«Τα μέτρα που λαμβάνουμε συμβαδίζουν με τους κανόνες του ΠΟΕ» ξεκαθάρισε ο κ. Yu, τονίζοντας ότι «η Κίνα θα συνεχίσει να τροφοδοτεί τη διεθνή αγορά με σπάνια μέταλλα, κάνοντας ωστόσο τα απαραίτητα βήματα για τη σωστή ρύθμιση των εξαγωγών, σε συνάρτηση φυσικά με τους κανόνες του ΠΟΕ».

Σημειώνεται ότι η Κίνα δεν ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις των ΗΠΑ για τερματισμό των περιορισμών στις εξαγωγές μετάλλων, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει την Ουάσιγκτον στο σύστημα επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τα σπάνια μέταλλα, οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για πλημμελή εφαρμογή των κανόνων για τα πνευματικά δικαιώματα αλλά και για ευνοϊκή μεταχείριση των εγχώριων επιχειρήσεων.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια