Αιολική ενέργεια: προοπτικές ανάπτυξης στο Αιγαίο

0
29

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τις προοπτικές ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας στην ξηρά και τη θάλασσα παρουσίασε ο καθηγητής του ΜΙΤ κ. Παύλος Σκλαβούνος, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Eurobank στο πλαίσιο του θεσμού «Eurobank Forum – Business Series».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας, κατά την ομιλία του ο κ. Σκλαβούνος τόνισε ότι ο τομέας της αιολικής ενέργειας αναπτύσσεται ραγδαία σε όλο τον κόσμο, λόγω του ανταγωνιστικού κόστους που προσφέρει σε σχέση με την ενέργεια που παράγεται από θερμικές μονάδες και το αυξανόμενο κόστος των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το επόμενο βήμα είναι η παραγωγή υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ανάπτυξη τεχνολογίας πλωτών ανεμογεννητριών από το MIT επιτρέπει τη στήριξη ανεμογεννητριών πολλών μεγαβάτ, σε βάθος από δεκάδες έως εκατοντάδες μέτρα και σε αποστάσεις από την ακτή, που μετριάζουν την επιβάρυνση του οπτικού περιβάλλοντος.

Οι συνθήκες στην Ελλάδα είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη υπεράκτιων πόρων αιολικής ενέργειας.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο Αιγαίο πνέουν ισχυροί άνεμοι, ενώ παράλληλα το ύψος των κυμάτων είναι μικρό, γεγονός που επιτρέπει το σχεδιασμό πλωτών συστημάτων ανεμογεννητριών, που συμφέρουν οικονομικά.

Σημειώνεται ότι οι επενδύσεις σε αιολικά πάρκα μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσω της Χρηματοδότησης Έργων.

Ειδικότερα απαιτείται στενή συνεργασία μεταξύ τραπεζών, κυβέρνησης, χορηγών και επενδυτών οι οποίοι συμμετέχουν ως κοινοί μέτοχοι σε Εταιρείες Έργου που συστήνονται βάσει μίας διάρθρωσης δανειακού κεφαλαίου και χρηματοπιστωτικών απαιτήσεων που κοστολογούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να αντικατοπτρίζουν την ανοχή κινδύνου από κάθε μέτοχο.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια