Αφρικανικός ελέφαντας: ανακαλύφθηκαν δύο είδη

0
55

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε ότι ο αφρικανικός ελέφαντας προέρχεται από δύο είδη, δίνοντας απάντησε σε ένα θέμα που απασχολούσε χρόνια την επιστημονική κοινότητα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο CNN, η μελέτη των επιστημόνων δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS Biology και αναφέρει ότι βάση των δειγμάτων που συλλέχθηκαν από αφρικανικούς ελέφαντες, διαπιστώθηκε ότι προέρχονται από δύο διαφορετικά είδη.

Οι αφρικανικοί ελέφαντες προέρχονται από δύο ξεχωριστά είδη που διαχωρίστηκαν από τον κοινό πρόγονο πριν εκατομμύρια χρόνια.

Τα δύο είδη είναι οι ελέφαντες που ζουν στις σαβάνες και εκείνοι που ζουν τα δάση.

«Είναι εκπληκτική η συγκεκριμένη ανακάλυψη. Οι ελέφαντες που ζουν στις σαβάνες και εκείνοι που ζουν στα δάση, ορισμένοι επιστήμονες υποστήριζαν ότι ανήκουν στο ίδιο είδος.

Ο διαχωρισμός τους έγινες εκατομμύρια χρόνια πριν,περίπου την ίδια περίοδο με τον διαχωρισμό των ελεφάντων της Ασίας από τα μαμμούθ»,τονίζουν οι συντάκτες της μελέτης.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας μας, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι ελέφαντες που ζουν στις σαβάνες και εκείνου που ζουν στα δάση είναι δύο ξεχωριστά είδη».

Οι ελέφαντες που ζουν στις σαβάνες είναι διπλάσιοι σε όγκο από εκείνους που ζουν στα δάση και έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Η ανάλυση του μιτοχονδριακού DNA αποδεικνύει  ότι οι ελέφαντες των δασών ανήκουν στο είδος Loxodonta cyclotis, ενώ εκείνοι που ζουν στις σαβάνες ανήκουν στο είδος Loxodonta Africana.


Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια