Καύσιμα: τι λένε οι βενζινοπώλες για τις «πειραγμένες» αντλίες

0
4

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Μηχανισμούς καταδολίευσης αντλιών υγρών καυσίμων, που εξαπατούσαν και έκλεβαν τους καταναλωτές εντόπισαν τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας μετά τη διενέργεια 50 ελέγχων.

Το Υπουργείο έχει προχωρήσει στη σύνταξη τροπολογίας με αυστηρότατες ποινές (αναστολή λειτουργίας των πρατηρίων που παρανομούν, έως και οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας, πέραν των χρηματικών προστίμων.

Στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΟΙΑΝ απάντησε η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, η οποία τάχθηκε μεν υπέρ της διενέργειας ελέγχων, αλλά κάλεσε το υπουργείο να επιταχύνει τις διαδικασίες ηλεκτρονικής παρακολούθησης του συνόλου του κυκλώματος της εμπορίας καυσίμων από το διυλιστήριο στον καταναλωτή, όπως και του ναυτιλιακού πετρελαίου.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης για τη δίωξη ορισμένων βενζινοπωλών που εξαπατούσαν και έκλεβαν τους καταναλωτές μέσω ηλεκτρονικών μηχανισμών καταδολίευσης αντλιών υγρών καυσίμων, μας βρίσκει σύμφωνους και πραγματοποιήθηκε μετά από συνεχείς οχλήσεις της ΟΒΕ», αναφέρει η Ομοσπονδία προσθέτοντας ότι έχει επανειλημμένα επισημάνει προς το υπουργείο, πως ορισμένα πρατήρια που παρουσιάζουν ύποπτα χαμηλές τιμές, κάτω του επιχειρηματικού κόστους, χρήζουν ελέγχων.

«Καταδικάζουμε αυτούς τους ελάχιστους που χρησιμοποιούν μεθόδους κλοπής των καταναλωτών και εξόντωσης των νομίμων συναδέλφων μας, δυσφημώντας ταυτόχρονα τον κλάδο. Σε μια περίοδο κρίσης που έκλεισαν ήδη 1.000 πρατήρια και αναμένεται να κλείσουν άλλα 1.000 το 2011, ο αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των βενζινοπωλών ισούται με έγκλημα«, υπογραμμίζει η Ομοσπονδία.

Η ΟΒΕ σημειώνει ακόμη ότι «ο πλήρης έλεγχος όλων αυτών των φαινόμενων, μαζί και της λαθρεμπορίας και του παρεμπορίου, είναι δυνατόν να γίνει μόνο με την εγκατάσταση των ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου εισροών – εκροών όγκου καυσίμων, από το διυλιστήριο μέχρι το πρατήριο, σε συνδυασμό με μέτρα ηλεκτρονικού ελέγχου διακίνησης των φορτίων, καθώς και με τη λειτουργία του αδρανούντος συστήματος «Ποσειδών» για τον έλεγχο του ναυτιλιακού καυσίμου.

Τέλος, η ΟΒΕ εκτιμά ότι η ανάδειξη του θέματος από την άλλη ομοσπονδία του κλάδου (Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, ΠΟΠΕΚ) «σε μια στιγμή που δρομολογείται από το υπουργείο η εγκατάσταση των ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου εισροών – εκροών όγκου καυσίμων, μας βάζει σε υποψία ότι στη πράξη γίνεται προσπάθεια να διεμβολισθεί αυτή η προσπάθεια, να παραπλανηθεί ο καταναλωτής και το όλο θέμα να εξαντλείται στη περιπτωσιακή καταγγελία».

—ΚΚΕ και Δημοκρατική Συμμαχία για τις τιμές των καυσίμων

Ληστές χαρακτήρισε την κυβέρνηση το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του για τις αυξήσεις τιμών στα καύσιμα.

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ έχει ως εξής:

Αυτοί που ληστεύουν όλο και πιο προκλητικά και ξεδιάντροπα το λαό στα καύσιμα είναι η κυβέρνηση και τα μονοπώλια που ελέγχουν την εισαγωγή και τη διύλιση του πετρελαίου με τους υπέρογκους φόρους και τα τεράστια υπερκέρδη. Η ανάγκη του λαού για φθηνά καύσιμα σημαίνει δραστική μείωση της φορολογίας και πάλη για πολιτικές εξελίξεις που θα κάνουν δυνατή τη δημιουργία ενιαίου αποκλειστικά δημόσιου φορέα ενέργειας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Γιάννης Οικονόμου, κατηγόρησε σήμερα την κυβέρνηση ότι σιωπά μπροστά στην αισχροκέρδεια εις βάρος των καταναλωτών όσον αφορά στις τιμές της βενζίνης.

«Η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη στην τιμή της αμόλυβδης βενζίνης. Οι μετακινήσεις των Ελλήνων πολιτών μέσα στις γιορτές κοστίζουν περισσότερο από ότι στον οποιονδήποτε άλλο Ευρωπαίο. Οι φορείς της αγοράς καυσίμων αλληλοκατηγορούνται για αισχροκέρδεια και κλοπή των καταναλωτών, κάτω από την μύτη των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών. Ο άλλοτε λαλίστατος, όταν ήταν στην αντιπολίτευση αρμόδιος υπουργός, σιωπά και παρακολουθεί αμήχανος», δήλωσε η ΔΗ.ΣΥ.

Για το econews

Newslink

Σχόλια