ΔΕΠΑ: δεν υπάρχουν οφειλές προς την Τουρκία

0
5

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Στα δημοσιεύματα που μιλούν για οφειλές της Ελλάδας προς την Τουρκία για φυσικό αέριο απάντησε με ανακοίνωσή της η ΔΕΠΑ.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα κάτωθι:

«Στον σημερινό Τύπο υπάρχουν αναφορές για δήθεν οφειλές της Ελλάδος στην Τουρκία από εμπορικές συναλλαγές Φυσικού Αερίου. Οι αναφορές αυτές αποδίδονται μάλιστα  από τα δημοσιεύματα, στον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας κ. Τανέρ Γιλντίζ και τον φέρουν να ομιλεί για «χρέος 190 εκατομμυρίων δολαρίων της Ελλάδος προς την Τουρκία».

Αναφορικά με τα δημοσιεύματα αυτά η ΔΕΠΑ διευκρινίζει ότι:

Α) Δεν υπάρχει οποιαδήποτε κοινά αποδεκτή οφειλή της ΔΕΠΑ από συναλλαγές φυσικού αερίου προς την εταιρεία BOTAS η οποία είναι η τουρκική εταιρεία φυσικού αερίου.

Σε πλήρη εξέλιξη και σε κλίμα αμοιβαίας συνεργασίας βρίσκεται εμπορική διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο εταιρειών, ΔΕΠΑ και BOTAS για την τιμή του αερίου που  προέρχεται από το κοίτασμα φυσικού αερίου Sach Deniz I, στο Αζερμπαιτζάν.

Οι δύο πλευρές δεν έχουν έλθει σε τελική συμφωνία καθ’όσον οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, συνεπώς δεν υπάρχει κοινά αποδεκτή οφειλή ώστε να καταστεί απαιτητή από οποιονδήποτε και να τακτοποιηθεί.

Β) Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, δηλαδή πριν από περίπου δύο μήνες, η BOTAS γνωστοποίησε στην ΔΕΠΑ την τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου στην οποία είχε καταλήξει με την κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Sach Deniz I. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις διεθνώς, οι διαπραγματεύσεις διαρκούν πολλούς μήνες, ακόμη και χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι διαπραγματεύσεις Τούρκων – Αζέρων για τη νέα τιμή διήρκεσαν 3 χρόνια (2008 – 2010)

Η τουρκική πλευρά ζήτησε να έχει η νέα τιμή αναδρομική ισχύ από το 2008.

Γ) Η ΔΕΠΑ εξετάζει το αίτημα της τουρκικής εταιρείας για αναδρομική αναπροσαρμογή τις τιμής, χωρίς πάντως να έχει ζητήσει οποιαδήποτε «οικονομική διευκόλυνση» όπως λανθασμένα αναφέρεται. Προς τούτο άλλωστε έχουν ήδη λάβει χώρα συζητήσεις και συναντήσεις υπηρεσιακών παραγόντων των δύο πλευρών ενώ επίκειται το επόμενο χρονικό διάστημα περαιτέρω διαπραγμάτευση σε επίπεδο διοικήσεων των δύο εταιρειών προκειμένου να δοθούν τελικές διευκρινήσεις από τουρκικής πλευράς.

Μέχρι να καταλήξουν οριστικά οι διαπραγματεύσεις, οποιαδήποτε αναφορά σε συνολική οφειλή της ΔΕΠΑ προς την BOTAS συνιστά μονομερή υπολογισμό που δεν έχει γίνει αποδεκτός από την ΔΕΠΑ και εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο της διαπραγμάτευσης.

Η ΔΕΠΑ με υψηλό αίσθημα ευθύνης προς τον έλληνα πολίτη αλλά και προς τους μετόχους της διαχειρίζεται το θέμα της διαπραγμάτευσης χωρίς να έχει ζητήσει οποιαδήποτε «ελαστικότητα» από κανέναν και με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της χώρας μας, των πελατών της ΔΕΠΑ και του έλληνα καταναλωτή».

econews

Σχόλια