ΕΕ: ξεπέρασε τους στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

0
4

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

H ΕΕ ξεπέρασε τους στόχους που είχε θέσει για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από 5% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, κατάφερε ήδη να τις μειώσει κατά 8%.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», ο στόχος που είχε τεθεί από την ΕΕ για την περίοδο 2008-2012, ήταν μείωση 5% των εκπομπών και κατάφερε ήδη να τις μειώσει κατά 8%.

Όλα δείχνουν ότι θα τις μειώσει κατά 20%, νωρίτερα από το στόχο που έχει τεθεί για το 2020.

Τα θετικά μηνύματα αποτυπώνονται σε πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπή Περιβάλλοντος «European Environment».

Όπως εξηγεί η της Ευρωπαϊκής Επιτροπή Περιβάλλοντος Jacqueline Mc Glade, οι αιτίες βρίσκονται στην ανάπτυξη της πράσινης βιομηχανίας στην Ευρώπη και στη μείωση της κατανάλωσης της ενέργειας λόγω κρίσης.

Η ευρωπαϊκή οικολογική βιομηχανία το 2008 έκανε τζίρο 319 δις ευρώ, πόσο ίσο µε το 2,5% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, ενώ απασχόλησε 3,4 εκατομμύρια άτομα.

Η Ευρώπη ελέγχει σήμερα το 30% της παγκόσμιας αγοράς πράσινων προϊόντων και το 50% της αγοράς υλικών που προέρχονται από ανακυκλώσιμα απορρίμματα.

Ωστόσο παραμένει το ερώτημα, κατά πόσο οι εξελίξεις έχουν ξεπεράσει τους ίδιους τους στόχους που θέτουμε.

Έρευνα της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ (IPCC) προβλέπει  ότι οι θερμοκρασίες θα αυξηθούν μεταξύ 1,1 και 6,4 βαθμών Κελσίου προς το τέλος του αιώνα.

«Τα πιο πρόσφατα ευρήµατα δείχνουν ότι ο ρυθµός αύξησης των εκποµπών του θερµοκηπίου και οι κλιµατικές επιπτώσεις που αυτός προκαλεί θα προσεγγίσουν το ανώτατο όριο των προβλέψεων της IPCC», προειδοποιεί η έκθεση.

Στην έκθεση αναφέρεται τι συνέβη το καλοκαίρι του 2003, όπου 70.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του παρατεταμένου καύσωνα.

Το τίµηµα αυτό δεν απέχει και πολύ από εκείνο που θα αποτελέσει ρουτίνα στο µέλλον, αν δεν αλλάξουµε δραστικά το ενεργειακό µας µοντέλο.

«Για κάθε έναν βαθµό αύξησης της θερµοκρασίας από ένα όριο και πάνω, το ποσοστό θνησιµοτήτας θα αυξάνεται µεταξύ 1% και 4%. Παίρνοντας σαν έτος βάσης το 2020, τα θύµατα θα µπορούσαν να ξεπεράσουν τις 25.000 ετησίως, κυρίως σε Κεντρική και Νότια Ευρώπη», επισημαίνουν οι ερευνητές.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια