Λίμνη Κάρλα: ξεκίνησε η τροφοδοσία από τον Πηνειό

0
40

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (23/12) παρουσία του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννη Μαγκριώτη, η έναρξη της τροφοδοσίας της Λίμνης Κάρλας από τον ποταμό Πηνειό μέσω αντλιοστασίων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλης Έξαρχος, η Γ.Γ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Καλλιόπη Γερακούδη, ο νέος αιρετός Περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός, ο Νομάρχης Μαγνησίας κ. Απ. Παπατόλιας, ο νέος Δήμαρχος Βόλου κ. Παν. Σκοτεινιώτης και η νέα Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κα Λαϊτσου, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου και της Περιφέρειας.

Ο κ. Μαγκριώτης με αφορμή την επαναλειτουργία της λίμνης Κάρλας αναφέρθηκε στα εξής:

«Ξεκινάει σήμερα η πλήρωση του ταμιευτήρα της Κάρλας από τα νερά του ποταμού Πηνειού. Η υδροληψία γίνεται από τα 5 αντλιοστάσια του Πηνειού που μπορούν να παρέχουν, σε πλήρη λειτουργία, 14 κυβικά μέτρα νερού το δευτερόλεπτο στη λίμνη Κάρλα.

Η λειτουργία των αντλιοστασίων που ξεκινάει σήμερα και θα συνεχιστεί για 6 περίπου μήνες, έτσι ώστε να παροχετεύονται στη λίμνη οι χειμερινές και εαρινές απορροές του Πηνειού.

Με τη πλήρη λειτουργία των αντλιοστασίων θα μπορεί μέχρι το τέλος της ερχόμενης άνοιξης να πληρωθεί ο ταμιευτήρας με 120.000 κυβικά μέτρα καθαρού νερού, που αποτελούν το 75% της χωρητικότητάς του (160.000 κυβικά μέτρα) εφ’ όσον βεβαίως έχουμε ένα ικανοποιητικό υδρολογικό έτος.

Στην επόμενη χειμερινή περίοδο, έχοντας ολοκληρώσει -μέχρι τον προσεχή Ιούνιο- και την έμφραξη του φράγματος της Γυρτώνης, θα υπάρχει πλέον η απαιτούμενη ποσότητα υδάτων ώστε η λειτουργία των αντλιοστασίων να γίνεται χωρίς προβλήματα.

Σύμφωνα δε με το προγραμματισμό του Υπουργείου, σε 3 χρόνια θα μπορεί η πλήρωση της Λίμνης Κάρλας να γίνεται με βαρύτητα από το φράγμα της Γυρτώνης, χωρίς να απαιτείται η λειτουργία των αντλιοστασίων.

Η επανασύσταση της λίμνης της Κάρλας και η ανασυγκρότηση όλων των άλλων υποδομών για την υδροδότηση και άρδευση, είναι εξαιρετικά σημαντικές για την περιβαλλοντική και παραγωγική ανασυγκρότηση της ευρύτερης περιοχής.

Το έργο της επαναδημιουργίας της λίμνης Κάρλας με 160.000 κυβικά μέτρα επιφανειακών υδάτων, είναι ένα έργο πολλαπλής σκοπιμότητας και ωφέλειας που, που συντελεί στη περιβαλλοντική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, στην αντιπλημμυρική προστασία, στην αποκατάσταση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα παρά τη περιοχή της λίμνης, στην εξασφάλιση επιφανειακού νερού για την άρδευση 100.000 στρεμμάτων, σε πρώτη φάση, που σήμερα αρδεύονται με γεωτρήσεις, στην ενίσχυση της ύδρευσης του Βόλου με 15 εκατ. κυβικά μέτρα νερού ετησίως, δηλαδή το 50% των αναγκών της πόλης, με την εξεύρεση επαρκών ποσοτήτων νερού από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα στην οικοτουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

econews

Σχόλια