Απολιθώματα ηλικίας 200 εκατ. ετών “μιλούν” για τη ζωή στη Γη

0
12

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Πριν από 250 εκατομμύρια χρόνια το 96% περίπου των θαλασσίων ειδών εξαφανίστηκε, με αποτέλεσμα να επιβιώσει ένα στα δέκα είδη.

Πρόκειται για το γεγονός που σηματοδότησε το τέλος της Πέρμιας περιόδου και την έναρξη της Τριασικής.

Η ανακάλυψη μιας νέας απολιθωματοφόρου θέσεως, που τοποθετείται στη Μέση Τριασική περίοδο (περίπου πριν από 200 εκατ. έτη) στο Λούπινγκ, στην επαρχία Γιουνάν της Κίνας, έδωσε σημαντικά στοιχεία για την έμβια ζωή στον πλανήτη κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, αλλά και για τη διαδικασία αποκατάστασης του οικοσυστήματος: μια διαδικασία που διήρκεσε περίπου 10 εκατομμύρια χρόνια.

Στα τέλη της Πέρμιας, πέμπτης και τελευταίας περιόδου της Παλαιοζωικής γεωλογικής εποχής, παρατηρήθηκε το φαινόμενο της εξαφάνισης των ζωικών ειδών, με τα θαλάσσια ασπόνδυλα και τα έντομα -τα μεγαλύτερα σε μέγεθος που έζησαν ποτέ στον πλανήτη- να υφίστανται τις μεγαλύτερες απώλειες.

Η ανακάλυψη περισσότερων από 20.000 απολιθωμάτων στο Λουοπίνγκ είναι η πρώτη που αφορά ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα που αναδημιουργήθηκε μετά την καταστροφή της Πέρμιας περιόδου πριν από 252 εκατομμύρια χρόνια.

Την πληρότητα του οικοσυστήματος αποδεικνύει η μεγάλη ποικιλία θηρευτών,κυρίως ψαριών και ερπετών, όπως διαφόρων ειδών ιχθυόσαυρων και δεινοσαύρων.

Ο επικεφαλής της έρευνας Αυστραλός καθηγητής Μπέντον και οι συνάδελφοί του από το γεωλογικό ινστιτούτο του Τσενγκντού εκτιμούν ότι θα συλλέξουν πολύτιμες πληροφορίες για τον τρόπο που τα οικοσυστήματα αποκαθίστανται μετά από τεράστιες φυσικές καταστροφές και ευελπιστούν ότι η γνώση αυτή θα τους βοηθήσει να συμβάλλουν σε θέματα διατήρησης και προστασίας της βιοποικιλότητας του πλανήτη μας.

Για το econews

Newslink

Σχόλια