ΗΠΑ: αυτοκινητοβιομήχανοι μηνύουν τoν Οργανισμό Περιβάλλοντος για την αιθανόλη

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες υπέβαλλαν μήνυση εναντίον του  Οργανισμού Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) της χώρας διότι έδωσε άδεια για διάθεση καυσίμων ενισχυμένων σε αιθανόλη  (15%) για τα αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τους αυτοκινητοβιομήχανους, κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε παρανοήσεις στους πελάτες των πρατηρίων καυσίμων και θα προκαλούσε μηχανικά προβλήματα στα παλαιότερα οχήματα.

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο που εκδίκασε την υπόθεση ζήτησε από τον Οργανισμό Προστασίας Περιβάλλοντος να επανεξετάσει την απόφαση σχετικά με το αν παραβιάζει τη νομοθεσία για «Καθαρό Αέρα» (Clean Air Act).

Ο Οργανισμός Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ έδωσε άδεια για διάθεση βενζίνης που θα περιέχει αιθανόλη σε ποσοστό 15% στα αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν από το 2007 και εντεύθεν.

Σκοπός της ήταν η ενίσχυση των πωλήσεων των αμερικανικών εταιρειών που παράγουν αιθανόλη, αλλά και ο περιορισμός των εισαγωγών πετρελαιοειδών.

Η απόφαση αυτή βρήκε αντιμέτωπους τόσο τους αυτοκινητοβιομήχανους όσο και τους κατασκευαστές μηχανών, καθώς ισχυρίζονται ότι η αυξημένη αιθανόλη προκαλεί μηχανικές φθορές και βλάβες με θύματα τόσο τους καταναλωτές όσο και τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Για το econews

Newslink

Σχόλια