ΗΠΑ: το πολεμικό ναυτικό γίνεται «πράσινο»

0
29

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό και το Σώμα Πεζοναυτών σχεδιάζουν μια στρατηγική εφοδιασμού τους με “καθαρές” μορφές ενέργειας την επόμενη διετία.

Επικεφαλής της προσπάθειας είναι ο Ray Mabus, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία και νυν υπουργός πολεμικού ναυτικού της κυβέρνησης Ομπάμα.

Ο Mabus εκτιμά πως αν τα πλοία και τα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και υλικού των ενόπλων δυνάμεων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν αρχίσουν να χρησιμοποιούν ανανεώσιμες και “καθαρές” μορφές ενέργειας θα εξοικονομηθούν πόροι, αλλά και θα μειωθούν οι θάνατοι από ενέδρες των Ταλιμπάν, καθώς περιοριστούν τα δρομολόγια μεταφοράς καυσίμων.

Απώτερος στόχος του Mabus  είναι μέχρι το 2020 το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ να εφοδιάζει σε ποσοστό 50% με καθαρή ενέργεια τα πολεμικά πλοία, αεροπλάνα, οχήματα και ναυστάθμους του.

Το 2012 σχεδιάζεται η παρουσίαση ενός “πράσινου στόλου” αποτελούμενου από 13 αεροπλανοφόρα, τα οποία θα κινούνται είτε με πυρηνική ενέργεια είτε με μείγμα 50% βιοκαυσίμων, όπως και τα μεταφερόμενα αεροσκάφη.

Για το econews

Newslink

Σχόλια