ΔΕΠΑ: διπλασιασμός των μεγεθών ως το 2020

0
5
Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Την εκτίμηση ότι η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου θα διπλασιάσει τα οικονομικά της μεγέθη την επόμενη δεκαετία, χάρη στην αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου και τους ανοίγματός της στις διεθνείς αγορές έκανε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Νίκος Σαχίνης.

«Η ΔΕΠΑ δεν θα γίνει απλά μια ελληνική εταιρία που κοιτά την ελληνική αγορά. Περιμένουμε ότι θα διπλασιάσει τις ποσότητες που πουλά, διπλασιάζοντας τα έσοδα και την κερδοφορία της», δήλωσε σχετικά ο Σαχίνης και πρόσθεσε πως «θα περίμενα, ξεκινώντας σε 2-3 χρόνια, να έχουμε περίπου 1 δις κυβικά μέτρα προς διάθεση στην ΝΑ Ευρώπη και έως το 2017 άλλα 1,6 δις κυβικά μέτρα προς διάθεση στην Ιταλία».

Επίσης, ο κ.Σαχίνης εκτίμησε πως έως το 2020, οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα αναμένεται να καταναλώνουν μεταξύ 5 και 7 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο, υπερδιπλάσιο του σημερινού όγκου, με την ΔΕΠΑ να προμηθεύει μεταξύ 4,5 και 5 δις κυβικά μέτρα.

Σχετικά με την ένταξη της εταιρείας στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων από την  κυβέρνηση, με προσδοκώμενα έσοδα 1 δις ευρώ ο κ. Σαχίνης δήλωσε ότι θα προσλάβει συμβούλους για να διερευνήσουν τις δυνατότητες πώλησης μέρους ή του συνόλου του πλειοψηφικού ποσοστού 65% που κατέχει το Δημόσιο στη ΔΕΠΑ και τοποθέτησε την ολοκλήρωση της διαδικασίας στο δεύτερο εξάμηνο του 2011.

Τέλος, μίλησε για την κατασκευή του αγωγού Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας (ITGI), στην κοινοπραξία του οποίου η ΔΕΠΑ συμμετέχει και είπε πως «με τους όγκους φυσικού αερίου που είναι διαθέσιμοι τώρα, αυτούς από το Αζερμπαϊτζάν, ο ITGI είναι το πιο λογικό έργο για να υλοποιηθεί αυτήν τη στιγμή».

Πρόσθεσε δε πως “ανεξάρτητα από τι θα συμβεί τελικά με τον ΙΤGI, η ΔΕΠΑ αναμένει να αποκτήσει πρόσβαση στις βαλκανικές αγορές μέχρι και την Αυστρία μέσω νέων αγωγών διασύνδεσης προς Βουλγαρία και Αλβανία”.

Η ΔΕΠΑ θα μπορέσει να τροφοδοτήσει στις αγορές αυτές υγροποιημένο φυσικό αέριο από τον σταθμό της Ρεβυθούσας, χωρητικότητας 135.000 κυβικών μέτρων, ενώ εξετάζεται ακόμη το ενδεχόμενο δημιουργίας πλωτού σταθμού υγροποιημένου αερίου στη Βόρεια Ελλάδα, αξίας 600 εκατ. δολαρίων, ανάλογα με το επίπεδο στο οποίο θα κινηθεί η ζήτηση.

Για το econews

Newslink

Σχόλια