Κωνσταντίνος Μίχαλος: «θηλιά για τη βιομηχανία το Ειδικό Τέλος ΑΠΕ»

0
7

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Επιστολή με θέμα την αύξηση του Ειδικού Τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας απέστειλε την Πέμπτη προς την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κα. Τίνα Μπιρμπίλη, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος.

«Με την επιστολή αυτή, θα θέλαμε να ζητήσουμε την παρέμβασή σας στο θέμα του Ειδικού Τέλους για τις ΑΠΕ, το οποίο εξελίσσεται σήμερα σε θηλιά στο λαιμό της ελληνικής βιομηχανίας», επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Μίχαλος.

«Το καλοκαίρι του 2010 το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής επέβαλε αύξηση του τέλους ΑΠΕ για τους καταναλωτές μέσης και υψηλής τάσης, από 0,3 σε 5,57 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η αύξηση αυτή αντιστοιχεί σε ποσοστό 1.756% και εκτιμάται ότι επιβάρυνε το κόστος ενέργειας της βιομηχανίας κατά τουλάχιστον 15%, σε μια περίοδο όπου η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης εξαιτίας της κρίσης».

«Σήμερα, πληροφορούμαστε ότι το ΥΠΕΚΑ εξετάζει εισήγηση για νέα αύξηση του τέλους ΑΠΕ, στα 7,18 ευρώ ανά μεγαβατώρα και κατάργηση του ετήσιου πλαφόν, που προβλέπεται από το νόμο 2773/99. Εφόσον υλοποιηθεί η πρόταση αυτή, αναμένεται ότι θα επιβαρύνει τους πελάτες μέσης και υψηλής τάσης με ποσά από 3,5 ως και 19 εκατ. ευρώ, ανάλογα με το μέγεθός τους».

«Είναι προφανές ότι αυτή η πολιτική απειλεί άμεσα, όχι μόνο την ανταγωνιστικότητα αλλά ακόμα και τις προοπτικές βιωσιμότητας των ελληνικών βιομηχανιών. Επιβαρύνει τη λειτουργία τους με ένα τεράστιο κόστος, το οποίο κάτω από τις παρούσες συνθήκες είναι αδύνατον να απορροφήσουν.  Η επιβάρυνση αυτή κυριολεκτικά τορπιλίζει τις προσπάθειες των εξαγωγικών εταιρειών, οι οποίες όπως είναι γνωστό δραστηριοποιούνται σε ένα άκρως προβληματικό περιβάλλον που τους δημιουργεί πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στην διεθνή αγορά», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

«Σε μια εποχή όπου το ζητούμενο για τη χώρα μας είναι η έξοδος από την ύφεση και διατήρηση των θέσεων εργασίας, οι επιχειρήσεις δέχονται ένα ακόμη πλήγμα. Μετά την αύξηση της φορολογίας και την επιβολή διαδοχικών έκτακτων εισφορών, σήμερα καλούνται ουσιαστικά να πληρώσουν και το λογαριασμό της πολιτικής για τις ΑΠΕ».

«Σε μια εποχή όπου το ζητούμενο είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, η πολιτική αυτή δημιουργεί ένα επιπλέον εμπόδιο στα ήδη υπάρχοντα. Σε μια εποχή, τέλος, όπου το ίδιο το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, καλεί για μείωση των τιμών στην αγορά κατά 30%, η συγκεκριμένη πολιτική αυξάνει το κόστος παραγωγής και κατ’ επέκταση το κόστος για τους καταναλωτές».

«Με βάση τα παραπάνω, ζητούμε να μειωθεί το Ειδικό Τέλος ΑΠΕ για τους καταναλωτές μέσης και υψηλής τάσης, στο επίπεδο του 1 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Υποστηρίζουμε ενεργά το στόχο της ενίσχυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη χώρα μας. Καλούμε ωστόσο την κυβέρνηση να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους για τη χρηματοδότηση της πολιτικής που ακολουθεί σήμερα σε αυτό τον τομέα. Γιατί το βέβαιο είναι ότι η ελληνική βιομηχανία δεν αντέχει να επωμιστεί αποκλειστικά αυτό το βάρος», καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Μίχαλος.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια