Κόλπος Μεξικού: οι ΗΠΑ μήνυσαν την BP

0
6

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ κατέθεσαν μήνυση σε δικαστήριο στη Ν. Ορλεάνη εναντίον της ΒΡ και άλλων τεσσάρων εταιρειών, για τη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού τον περασμένο Απρίλιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», η κυβέρνηση ζητά από τις εμπλεκόμενες εταιρείες την καταβολή αποζημίωσης «για κάθε βαρέλι πετρελαίου που χύθηκε στον Κόλπο του Μεξικού».

Η σχετική νομοθεσία προβλέπει ότι σε περιπτώσεις μόλυνσης του περιβάλλοντος από διαρροή πετρελαίου καταβάλλεται πρόστιμο, το οποίο κυμαίνεται  μεταξύ 1.000 και 4.300 δολαρίων ανά βαρέλι.

Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες είχαν υπολογίσει τον όγκο του πετρελαίου που προκλήθηκε από την έκρηξη στην πλατφόρμα της BP, σε 4,9 εκατ. βαρέλια και το πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί στη εταιρεία και στους συνεργάτες της ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμα και τα 20 δις δολάρια.

Υπενθυμίζεται ότι η έκρηξη που σημειώθηκε στην πλατφόρμα της ΒΡ τον περασμένο Απρίλιο, είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 11 εργάτες και από τη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού προκλήθηκε η χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια